• info@revak.ir
  • 02188808902 02188808901
  • ۰۷/۰۵/۱۴۰۲
  • اخذ جواز تاسیس

    اخذ جواز تاسیس

    اخذ جواز تاسیس یکی از مراحل مهم راه اندازی قانونی کسب و کار ها است. معمولا این مقوله نیز همچون دیگر امور مرتبط با کسب و کار شرایط و ضوابط حاکم بر خود را دارد. بنابراین اشخاص حقیقی و حقوقی که قصد دریافت مجوز تاسیس دارند، جهت کسب نتیجه مطلوب باید در وهله اول با قوانین و ضوابط مربوطه آشنا شده و سپس منطبق با آن ها برای هدف مذکور اقدام کنند. در این مقاله ما قصد داریم در رابطه با شرایط و قوانین حالم بر اخذ جواز تاسیس صحبت کنیم، لطفاً شما نیز جهت کسب اطلاعات مناسب در این رابطه همراه ما بمانید.

    جواز تاسیس چیست؟

    جواز تاسیس، یک نوع مجوز قانونی است که امکان اخذ آن برای تمامی فعالیت های اقتصادی و تولیدی در صورتی که حیطه فعالیت آن ها بر خلاف عرف و قانون نباشد امکانپذیر است. بنابراین تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی، جهت بخشیدن وجحه قانونی به واحد تولید و اقتصادی خود باید برای اخذ جواز تاسیس به مراجع ذیصلاح مراجعه نمایند.

    باید متذکر شویم که تاسیس واحد تولید، پس از اخذ مجوز باید کاملا منطبق با متن جواز بوده و هیچگونه مغایرتی بین نوع فعالیت با آن چیزی که در متن جواز تاسیس، قید شده است وجود نداشته باشد. به عنوان مثال هیچ واحد تولیدی و صنعتی نمی توانند با مجوز تاسیس لوازم آرایشی و بهداشتی، در دیگر زمینه ها نظیر تولید مواد غذایی شروع به کار کند.

    در واقع روند و نوع فعالیت باید کاملا مطابق با آن چیزی که در جواز قید شده است پیش برود. همچنین محل جواز نیز مهم بوده و باید مکان کارخانه و یا هر واحد تولیدی دیگر در همان شهر و واحد صنعتی باشد که در متن جواز ذکر شده است.

    البته باید متذکر شویم که جواز تاسیس، صرفا برای موافقت برای اجرای طرح و احداث کارخانه و یا واحد‌های تولید و تجاری بوده و دارندگان آن نمی تواند با استناد به این سند دست به تولید انبوه یا دیگر اقدامات بزنند. بنابراین برای تولید کالا و محصولات به صورت عمده، نیاز است که اشخاص مجوزهای دیگری، تحت عنوان جواز پروانه بهره برداری از وزارت بهداشت و محیط زیست دریافت کنند.

    مراحل اخذ جواز تاسیس

    خوشبختانه امروزه اخذ جواز تاسیس نسبت به قبل بسیار راحت تر شده است. زیرا متقاضیان بدون نیاز به صرف کلی زمان جهت رفت امد، می توانند از طریق مراجعه به سامانه مرجع ذیصلاح درخواست خود را ثبت کنند. به همین دلیل ما نیز جهت کمک به متقاضیان گرامی اخذ جواز تاسیس در ادامه مطالب مراحل آنلاین دریافت مجوز تاسیس را که شامل چهار مرحله است شرح خواهیم داد.

    • ایجاد حساب کاربری:

    برای این منظور باید ابتدا متقاضی وارد سایت مربوطه شده و جهت دریافت کلمه عبور و نام کاربری در آن ثبت نام کند. این مرحله لازم بوده و به شما این امکان را می دهد که به وبگاه ها و دیگر امکانات سایت به راحتی دسترسی داشته باشید‌

    • تکمیل فرم تقاضانامه:

    تکمیل فرم تقاضانامه معمولا پس از ایجاد حساب کاربری انجام می شود.  در این مرحله باید فرم تقاضانامه که شامل ۴ بخش است به طور کامل پر شود. بخش اول فرم تقاضانامه شامل مشخصات کامل بنگاه بوده و بخش دوم مربوط به اشخاص دارای صلاحیت امضا برای موسسات حقوقی و شخص حقیقی است.

    در بخش سوم باید متقاضی مشخصات و تصویر کامل از اسم برند انتخابی خود را وارد نماید و بالاخره در بخش چهارم تمامی مشخصات مرتبط با شرکت و شعبات آن وارد شده و در انتها همه موارد وارد شده در سامانه ثبت شود.

    • تعیین اولویت موضوع

    • صدور جواز

      شرایط مورد نیاز برای اخذ جواز تاسیس چیست؟

    اخذ جواز تاسیس، تنها در صورتی برای متقاضیان حقیقی و حقوقی امکان ‌پذیر است که تمامی شرایط پیش بینی شده در قانون برای آن مهیا باشد. بنابراین اشخاصی که فاقد شرایط لازم باشند قادر به اخذ این مجوز و بهره‌مندی از مزایای آن نخواهند بود.

    به طور کلی شرایط لازم برای اخذ جواز تاسیس به شرح زیر است.

    • داشتن تابعیت دولت جمهوری اسلامی ایران
    • داشتن حداقل ۱۸ سال تمام
    • داشتن کارت پایان و یا معافیت از خدمت سربازی برای آقایان
    • ارایه مجوز اخذ شده از شهرداری و دارایی
    • ارائه تاییدیه اداره نظارت بر اماکن عمومی مبنی بر صلاحیت شخصی و مکانی
    • ارایه گواهی عدم سوء سابقه کیفری
    • ارائه گواهی عدم اعتیاد به انواع مواد مخدر

    مدارک مورد نیاز برای دریافت مجوز تاسیس چیست؟

    برای اخذ جواز تاسیس باید متقاضیان یک سری مدارک به مرجع مربوطه تقدیم کنند، تا مرجع مورد نظر به خواسته آن ها ترتیب اثر بدهد. همانطور که گفتیم هم اشخاص حقوقی و هم اشخاص حقوقی قادر به دریافت جواز تاسیس هستند، به همین دلیل جواز تاسیس نیز بر حسب حقیقی و حقوقی بودن اشخاص متفاوت بوده و به دو صورت جواز تاسیس حقیقی یا خاص و جواز تاسیس حقوقی صادر می گردد.

    از این رو مدارک مورد نیاز برای این منظور نیز متفاوت بوده و اشخاص بر حسب ماهیت خود جهت دریافت مجوز تاسیس باید مدارک مورد نیاز را به مرجع مربوطه ارائه بدهند. به همین دلیل ما نیز در ادامه مطالب مدارک لازم برای این منظور را در دو بخش جداگانه مورد بررسی قرار داده ایم.

    مدارک لازم جهت اخذ مجوز تاسیس برای اشخاص حقیقی:

    • ارائه کپی شناسنامه و کارت ملی متقاضی
    • ارائه کارت پایان خدمت برای آقایان
    • ارائه آدرس دقیق محل سکونت به همراه کد پستی
    • ارایه شماره تلفن همراه و شماره تلفن محل اقامت دائمی
    • ارائه لیست کالاهای مورد نظر برای تولید

    مدارک مورد نیاز برای اشخاص حقوقی جهت اخذ جواز تاسیس:

    • ارایه کپی مدارک شناسایی اصل یا کپی کارت ملی یا شناسنامه مدیر عامل یا دارندگان حق امضا در موسسه حقوقی
    • ارایه کارت پایان خدمت مدیرعامل شرکت یا دارندگان حق امضا در شرکت
    • ارائه آگهی تاسیس شرکت
    • ارایه آگهی تغییرات ایجاد شده در شرکت، در صورتی که پس از تأسیس تغییراتی در آن ایجاد شده باشد
    • ارائه آدرس و شماره تماس محل اقامت دائمی موسسه حقوقی
    • ارایه لیست کالاهای درخواستی برای تولید
    • کلمه تولید در موضوع فعالیت شرکت
    • لیست شهرک های صنعتی
    • ارائه کپی شرکتنامه یا اظهارنامه شرکت
    • ارائه مهر شرکت
    • ارائه اساسنامه شرکت
    • ارائه مجوزهای و استعلامات مورد نیاز

    مرجع اخذ جواز تاسیس چه کسی است؟

    مرجع صدور جواز تاسیس با توجه به نوع فعالیت متقاضی اخذ جواز تاسیس یا سرمایه گذار متفاوت است. به عبارت دیگر، اشخاص حقیقی و حقوقی متقاضی اخذ جواز تاسیس باید بر حسب نوع فعالیت و محصولاتی که قصد سرمایه گذاری جهت تولید آن را دارند، به یکی از وزارتخانه های صنعت و معدن تجارت، وزارت جهاد کشاورزی، مشاغل خانگی، یا سایر ارگان های مربوطه مراجعه کنند.

    البته متقاضیانی که به منظور احداث کارخانه های مواد قضایی و دارویی و تولید کالاهایی نظیر سرنگ، نخ های جراحی و دیگر موارد مشابه قصد اخذ جواز تاسیس دارند باید علاوه بر اخذ اجازه از صنعت مربوطه، حتما به وزارت بهداشت هم مراجعه کرده و از آن نیز جواز تاسیس اخذ کنند. زیرا صنعت دارو و غذا با سلامت جامعه در ارتباط بوده و باید حتما زیر نظر وزارت بهداشت قد علم کند.

    مدت زمان لازم برای اخذ جواز تاسیس چقدر است؟

    مدت زمان لازم برای اخذ جواز تاسیس معمولا بستگی مرجع صادر کننده آن داشته و متفاوت است.  به طور کلی اغلب مجوزهای صادر شده برای تاسیس صنایع مختلف در کشور از طرف وزارت صنعت، معدن و تجارت صورت می گیرد که حدود دو روز الی دو هفته زمان لازم دارد. این در حالی است که اخذ مجوز از وزارت جهاد کشاورزی حدود دو هفته تا یک ماه و درخواست مجوز از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری یک الی دو ماه زمان نیاز دارد.

    البته ناگفته نماند که علاوه بر نوع وزارتخانه و مرکز ذیصلاح برای صدور جواز تاسیس، مهارت و سرعت عمل متقاضی نیز در مدت زمان لازم برای اخذ جواز تاسیس موثر هست. به همین دلیل، اقدام آگاهانه در این زمینه بسیار مهم بوده و اگر متقاضی درخواست جواز تاسیس برای سرمایه گذاری در صنعت مورد نظر خود را به صورت کامل و بی نقص به مرجع مربوطه تحویل دهد، مرجع ذیصلاح در کمترین زمان ممکن به درخواست وی ترتیب اثر خواهد داد.

    بنابراین اگر متقاضی اخذ جواز تاسیس در شرایطی قرار دارد که باید هر چه سریع تر  مجوز تاسیس خود را اخذ کند باید از راه های اصولی وارد شده و حتما از تجربیات خبره گان  و کارشناسان این حوزه بهره بجوید.

    مدت زمان اعتبار جواز تاسیس چقدر است؟

    جواز تاسیس، از زمانی که به واسطه مرجع ذیصلاح، با درخواست اشخاص حقیقی و حقوقی صادر می شود، به مدت یک سال دارای اعتبار است. پس از گذشت یک سال، متقاضی می تواند برای تمدید اقدام کند. معمولا تمدید دوباره جواز تاسیس، توسط مرجع ذیصلاح با میزان پیشرفت روند تاسیس در ارتباط بوده و اگر فرایند تاسیس واحد تولیدی مذکور پیشرفت مناسبی داشته باشد، جواز تاسیس از نو تمدید می گردد.

    البته در هر حال تمدید جواز تاسیس در گرو، درخواست تمدید از جانب متقاضی است. در صورتی که پس از یک سال، متقاضی برای تمدید اقدام نکند، جواز تاسیس به صورت خودکار فاقد اعتبار و اثر قانونی می شود.

    آیا جواز اعتبار قابل انتقال به غیر است؟

    اخذ جواز تاسیس، یک نوع حق و حقوق مالی بوده و همانند سایر حقوق مالی امکان انتقال به غیر را دارد. منتهی از آنجایی که انتقال جواز تاسیس به غیر، به منزله ایجاد تغییر در آن است باید زیر نظر مرجع صادر کننده آن صورت بگیرد. بنابراین، انجام هر اقدام بدون کسب اجازه از مرجع صالح در رابطه با انتقال جواز تاسیس به غیر، جنبه قانونی ندارد.

    به این ترتیب افراد متقاضی انتقال جواز تاسیس به غیر، همانند زمان اخذ جواز تاسیس، باید به مرجع مربوطه مراجعه کرده و پس از کسب اجازه و همچنین تایید صلاحیت صاحب جدید جواز تاسیس، به واسطه قانون نقل و انتقال صورت بگیرد. برای این منظور لازم است که صاحب جواز تاسیس، در خواست انتقال و همچنین مشخصات مالک جدید را به مرجع مربوطه بدهد.

    هزینه مورد نیاز برای اخذ جواز تاسیس چقدر است؟

    هزینه مورد نیاز برای اخذ جواز تاسیس همچون زمان لازم برای این کار، بر اساس مرجع ذیصلاح برای صدور جواز متفاوت است. همچنین علاوه بر مرجع ذیصلاح نوع طرحی که متقاضی قصد سرمایه گذاری بر روی آن دارد نیز در این رابطه موثر است. به عبارت دیگر طرح های مختلف دارای هزینه یکسانی برای اخذ جواز تاسیس نیستند.

    بنابراین اشخاصی که تمایل دارند، قبل از اقدام، از هزینه های احتمالی جهت اخذ جواز تاسیس اطلاع کسب کنند، باید با کارشناسان این حوزه ارتباط گرفته و با ارائه توضیحات کامل در رابطه با طرح خود، هزینه های احتمالی را برآورد کنند.

    حسن دریافت مشاوره قبل از اقدام به دریافت جواز در این است که متقاضی از تمام چند و چون کار اطلاع حاصل کرده و در صورتی که احساس کند شرایط و اوضاع مالی وی با طرح مورد نظرش همخوانی ندارد، از هدر دادن بیهوده زمان و هزینه خود منصرف می شود‌.

    اخذ جواز تاسیس چه مزایایی را دربر دارد؟

    معمولا اشخاصی که جهت اخذ جواز تاسیس اقدام می کنند، طبق قانون یک سری امتیازاتی را کسب می نمایند، که با تکیه بر آن ها به بازار کسب کار خود اعتبار و رونق می بخشند. یکی از مهمترین مزایایی که در پی اخذ جواز تاسیس شامل حال اشخاص حقیقی و حقوقی می شود، دریافت زمین در شهرک های صنعتی با شرایطی خاص است.

    در واقع تمامی اشخاصی که جهت اخذ جواز تاسیس به مراجع مربوطه مراجعه می کنند، قادر هستند، در شهرک صنعتی مد نظر خود تنها با پیش پرداخت ٪۳۰ از کل مبلغی که برای خرید، زمین در آن شرکت باید پرداخت کنند، صاحب زمین شوند. مابقی مبلغ زمین را که شامل ۷۰٪ درصد مبلغ کل است وزارت مربوطه پرداخت می کند.

    البته مبلغ پرداختی از جانب وزارت صنعت به صورت وام بدون بهره بوده و باید در اقساط ۳۶ ماهه با سر رسیدهای سه ماهه، بدون پرداخت هیچگونه سود و کارمزد بانکی به وزارتخانه برگردانده شود. علاوه بر دریافت زمین در شهرک های صنعتی مزایای دیگری نیز وجود دارند که دارندگان جواز تاسیس می توانند از آن ها بهره ببرند که برخی از مهمترین آن ها به شرح زیر می باشد.

    • فراهم شدن شرایط ثبت برند:

    دارندگان جواز تاسیس، هر زمان که اراده کنند، قادر هستند. جهت ثبت برند برای واحد تولیدی و تجاری خود اقدام نمایند. برای این منظور لازم است ابتدا یک برند اصل و‌ جدید فارسی را انتخاب کرده و جهت ثبت آن به اداره ثبت علائم تجاری درخواست بدهند.

    • فراهم شدن شرایط شرکت در نمایشگاه های داخلی و خارجی:

    شرکت در نمایشگاه های خارجی و داخلی یکی از بهترین روش های بازاریابی بوده که حضور در آن ها شرایط خاص خود را می طلبد. یکی از امتیازهایی که افراد پس از اخذ جواز تاسیس به دست می آورند، اجازه ورد به این نمایشگاه ها و بهره‌مندی از مزایای آن است.

    • فراهم شدن شرایط دریافت وام و تسهیلات:

    از آنجایی که یکی از فلسفه های دولت و قوه مجریه کشور، حمایت از تولید کنندگان کالا در کشور است، دارندگان جواز تاسیس تحت حمایت قرار گرفته و به این ترتیب قادر هستند از تسهیلاتی که دولتمردان برای این منظور در نظر می گیرند بهره مند شوند. به عنوان مثال اشخاص حقیقی و حقوقی دارای جواز تاسیس می توانند وام دولتی با سود تولیدی با نفس یک الی دو ساله و اقساط بلند مدت دریافت کنند.

    • فراهم بودن شرایط دسترسی به طرح توجیهی یا PFS:

    طرح توجیهی یا PFS طرحی است که به موجب آن یک طرح از جنبه های مختلف، مالی، اقتصادی، تجاری و غیره مورد ارزیابی قرار گرفته و توجیه می شود. بنابراین سرمایه گذارانی نظیر بانک ها، شرکت ها و موسسات که قصد دارند در یک شرکت دارای طرح توجیهی، سرمایه گذاری کنند راحت تر مجاب شده و تصمیم می گیرند.

    مطابق با طرح PFS تمامی اشخاصی که دارای جواز تاسیس هستند، می توانند برای جذب سرمایه گذاری از پیش طرح توجیهی که توسط کارشناسان مرجع صادر کننده مورد تایید است بهره مند شوند.

    جواز تاسیس اشخاص حقیقی و حقوقی چه تفاوتی با هم دارند؟

    همانطور که ملاحظه فرمودید؛ اخذ جواز تاسیس برای اشخاص حقیقی و حقوقی امکان‌پذیر است. هر چند که در زمان درخواست اخذ مجوز تاسیس، اشخاص حقیقی و حقوقی بر حسب ماهیت خود باید مدارک متفاوتی را ارایه بدهند، جواز صادر شده برای این دو شخص از نظر قوانین و کارکرد، هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند. به عنوان مثال هیچ تفاوتی بین مدت زمان اعتبار، مهلت تمدید، مرجع صدور و غیره بین این دو نیست.

    منتهی جواز تاسیس اشخاص حقوقی در نزد بانک و موسسات مالی، برد بیشتری داشته و با درد سر کمتری قادر به دریافت تسهیلات و وام هایی با عدد و ارقام بالا هستند.

    بنابراین اگر متقاضی اخذ جواز احساس می کند که برای راهبرد اهداف خود نیاز به حمایت بیشتر موسسات مالی و بانک ها داشته و باید وام هایی با رقم های بالاتر از یک میلیارد تومان دریافت کند، بهتر است جواز تاسیس مورد نظر را به اسم اشخاص حقوقی بگیرد.

    چند نکته مهم جهت اخذ جواز تاسیس

    • توجه داشتن به محدودیت های جغرافیایی:

    با توجه به مصلحت سلامت عمومی جامعه، برای احداث واحدهای تولیدی طبق قانون یک سری محدودیت های جغرافیایی اعمال می‌شود. به عنوان مثال باید تمامی واحد‌های تولیدی و صنعتی حداقل ۱۲۰کیلومتر از محدوده شهر فاصله داشته باشند.

    • گرفتن معرفی نامه شهرک های صنعتی:

    همراه با صدور جواز تاسیس، امکان دریافت معرفی نامه به منظور استفاده از زمین‌ شهرک های صنعتی نیز برای متقاضیان فراهم می گردد. بنابراین اشخاصی که قصد استفاده از زمین شهرهای صنعتی را دارند، پس از کسب جواز تاسیس برای این منظور نیز می توانند اقدام کنند.

    • دریافت کد آیسیک محصول:

    هنگامی که متقاضیان برای اخذ جواز تاسیس وارد عمل می شوند، باید به کد آیسیک محصول مورد نظر برای تولید نیز توجه کنند. زیرا در لیست محصولات، تنها آن هایی که در یک راستا بوده و دارای کد آیسیک هستند، قابلیت درج دارند.