• info@revak.ir
  • 02188808902 02188808901
  • ۰۳/۱۵/۱۴۰۲
  • اخذ جواز ساخت

    اخذ جواز ساخت

    اخذ جواز ساخت یکی از مهمترین اقدامات مورد نیاز جهت انجام پروژه های ساخت و ساز است. در واقع اولین گامی که جهت احداث یک بنای نوساز باید برداشته شود اخذ جواز ساخت می باشد. دریافت مجوز فوق نیازمند ارائه مدارک و پیمودن مراحلی است که باید تمامی افراد متقاضی اخذ جواز ساخت جهت دریافت راحت و کم هزینه به آن تسلط داشته باشند. وگرنه در صورت عدم شناخت کافی با فرایند دریافت مجوز فوق باید از طریق دریافت مشاوره و راهنمایی با کارشناسان این حوزه به اطلاعات لازم دست یافته و سپس اقدام نمایند. در این مقاله ما تصمیم داریم به این مقوله بپردازیم، مطالب ارائه شده در اینجا نیز اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار خواهد داد. پس لطفا تا انتهای مطالب با ما همراه باشید.

    اخذ جواز ساخت به چه معناست؟

    اخذ جواز ساخت شامل مراحلی است که قبل از شروع عملیات ساخت و ساز، جهت دریافت سند معتبر جواز ساخت توسط مالک یا نماینده قانونی وی باید طی شود. مرجع ذیصلاح برای دریافت جواز ساخت شهرداری محلی می باشد که زمین مورد نظر جهت احداث در آن واقع است. البته در مناطقی که شهرداری وجود ندارد برای اخذ جواز ساخت باید به زیر مجموعه های وزارتخانه ها نظیر فرمانداری ها، استانداری ها و دهیاری ها مراجعه کرد. به این ترتیب متقاضیان اخذ جواز ساخت باید جهت دریافت آن به شهرداری مراجعه کنند.

    لازم به ذکر است که اخذ جواز ساخت هم برای هم برای زمین هایی که قرار است برای اولین بار بنای روی آن ها احداث شود و هم برای ساختمان های فرسوده غیر قابل سکونت که باید تخریب شوند واجب است. بنابراین انجام عملیات هایی نظیر تخریب، گود برداری، نقشه برداری و سایر موارد مشابه قبل از اخذ مجوز غیر قانونی می باشد.

    هدف اصلی دریافت جواز ساخت بخشیدن وجهه قانونی به فرایند ساخت و ساز در پروژه های ساختمانی و عمرانی در کنار رعایت کلیه استانداردهای روز دنیا برای احداث بنا است.

    مدارک لازم جهت اخذ مجوز ساخت

    برای دریافت مجوز ساخت، باید مالک قبل از مراجعه به مرجع مربوطه، جهت فراهم کردن مدارک مورد نیاز دست به کار شود و هنگام مراجعه به مرجع اخذ جواز مدارک را نیز به همراه خود داشته باشد. حسن این اقدام در این است که فرایند دریافت جواز سریع تر صورت خواهد گرفت. به همین دلیل ما نیز در این قسمت از مقاله تصمیم داریم تمامی مدارکی را که برای این منظور باید توسط مالک یا نماینده قانونی وی به سامانه خدمات الکترونیک شهرداری ارائه شود را معرفی کنیم.

    • اصل و کپی مدارک شناسایی مالک یا مالکین
    • اصل گواهی ۶ و ۸ قانون شهری و دریافت اخذ جواز ساخت برای چند ملک منفصل یا چند قطعه زمین
    • مدرک مالکیت نظیر سند شش دانگ، مقاوله نامه اداره املاک، ارجاع نامه سازمان اوقاف، برکه واگذاری شهری، مستغلات شهری و بنچاق
    • ارایه فیش های تلفن، گاز، برق و آب
    • اصل و کپی گواهی انحصار وراثت در صورتی که مالک در قید حیات نباشد
    • حضور کلیه مالکین و یا وکیل قانونی آن ها به همراه وکالت نامه
    • اصل و کپی مدارک شناسایی وکیل به همراه وکالتنامه
    • اصل و کپی گواهی پرداخت عوارض نوسازی، سال جاری
    • اصل و کپی صورت مجلس تفکیکی برای مجتمع های مسکونی و تجاری آپارتمانی که جهت اخذ آن باید به اداره ثبت اسناد و املاک مراجعه شود
    • ارائه نقشه Gis جهت شناسایی موقعیت ملک در نقشه شهری

    مراحل اخذ جواز ساخت

    اخذ جواز ساخت، یک فرایند کاملا تخصصی بوده و با مراحل متعددی به همراه است که باید مالک قبل شروع هر گونه عملیات اجرائی تمامی مراحل مورد نیاز را پیموده و پس از دریافت مجوز لازم، شروع به کار کند. در ادامه مطالب ما سعی می کنیم به صورت خلاصه مراحل اخذ جواز ساخت را مورد برسی قرار بدهیم.

    • تشکیل پرونده:

    تشکیل پرونده اولین مرحله اخذ جواز ساخت بوده و افرادی که تصمیم به احداث بنای جدید دارند، باید گام اول را با تشکیل پرونده به منظور دریافت جواز ساخت بردارند. برای ارائه درخواست تشکیل پرونده نیاز است که مالک و یا نماینده قانونی وی به همراه مدارک شناسایی مورد نیاز و اصل سند ملک به دفاتر خدمات الکترونیک شهر مراجعه کرده و اقدامات لازم را انجام دهد. به طور کلی ارائه درخواست تشکیل پرونده به خدمات الکترونیک شهر اقدام چندان زمان بری نبوده و تنها با یک بار مراجعه درخواست فوق در سیستم مرکزی شهرداری محل ملک ثبت می گردد‌.

    • دستور نقشه

    گام بعدی اخذ جواز ساخت، را باید شهرداری محل بردارد. به نحوی که در صورت عدم وجود نقص در پرونده تشکیل شده از جانب مالک، باید شهرداری کارشناسان خود را جهت بازدید اولیه به منظور تعیین متراژ و ابعاد دقیق ملک، به محل بفرستد. پس از کارشناسی و انجام بررسی های دقیق، اگر مانعی در برداشت ابعاد و زوایا وجود نداشته باشد، رئیس طرح تفصیلی به صورت مستقیم دستور نقشه را صادر می کند.

    دستور نقشه حاوی اطلاعاتی است که مالک باید با توجه به آن نقشه معماری ملک را ترسیم کرده و به شهرداری ارائه دهد. به عبارت دیگر صدور دستور نقشه به مفهوم ارائه مجوز طراحی نقشه بوده و تراکم تعلق گرفته به ملک و میزان سطح قابل اشغال زمین در حین احداث بنا را مشخص می کند.

    به این ترتیب مالک با توجه به آن می تواند نقشه معماری ملک خود را آماده کرده و تقدیم شهرداری کند. لازم به ذکر است که ترسیم نقشه معماری یک امر کاملا فنی و تخصصی بوده و لازم است که به واسطه مهندسانی خبره و مورد تایید رسم شوند.

    • پرداخت هزینه عوارض نوسازی:

    پس از آن که نقشه معماری به شهرداری محل ملک ارائه شود، کارشناسان شهرداری آن را مورد بررسی قرار داده و در صورتی که نقشه معماری ایراد نداشته و مورد تایید باشد، آن را تأیید می کنند. پس از تایید نقشه، فیش نوسازی نیز برای ملک صدور و چاپ می شود که مالک باید مبلغ تعیین شده در فیش مورد نظر را پرداخت نماید تا به این ترتیب یکی از مراحل اخذ جواز ساخت نیز طی گردد. به طور کلی محاسبه اخذ جواز ساخت به عوامل متعددی نظیر عرض معبر، تراکم پایه و قانونی ملک، تراکم ملک، و غیره بستکی دارد.

    • صدور جواز تکمیل نقشه های دیگر ساختمانی:

    پس از آنکه مالک فیش عوارض نوسازی را پرداخت کرده و آن را تقدیم شهرداری کند، جواز تکمیل دیگر نقشه های ملک که شامل نقشه تاسیسات برق، نقشه تاسیسات مکانیک، نقشه سازه و طراحی نما هستند، نیز برای او صادر می گردد. به این ترتیب باید مالک پس از دریافت مجوز تکمیل سایر نقشه های مورد نیاز برای شروع ساخت ساز، آن ها را به صورت کاملا مهندسی تکمیل کرده و تقدیم شهرداری محل نماید.

    • تهیه پیش نویس:

    جهت تهیه پیش نویس باید ابتدا تمامی نقشه های ساختمانی ارائه شده به شهرداری مورد بررسی قرار گرفته و از این مرجع تایید بگیرند. پس از آنکه شهرداری نقشه ها را بررسی و تایید کند، فردی را به عنوان مهندس ناظر بر پروژه ساخت و ساز به مالک معرفی کرده و پیش نویس دریافت جواز را صادر می کند.

    • دریافت جواز ساخت

    پس از طی شدن تمام مراحل ذکر شده در مطالب قبلی و صدور پیش نویس دریافت جواز به مالک ۱ الی ۳ ماه فرصت داده می شود تا نقشه و طراحی نما را نیز به شهرداری ارائه داده و پس از بررسی و تایید توسط کارشناسان شهرداری جواز ساخت را دریافت کند.

    چه اقداماتی نیاز به اخذ مجوز ساخت دارند.

    همانطور که گفتیم مجوز ساخت پیش نیاز قانونی مورد نیاز برای پروژه های ساخت و ساز و حتی عمرانی است. بنابراین تمامی اقداماتی که با پروژه های ساخت و ساز مرتبط هستند نیاز به دریافت مجوز از شهرداری محل دارند. اقداماتی نظیر نوسازی، تخریب بنای فرسوده، گود برداری زمین به منظور احداث بنا از جمله مواردی هستند که بدون اخذ مجوز قابل اجرا نیستند.

    همچنین بازسازی منازل قدیمی و کلنگی نیز تخت شرایطی نیاز به دریافت مجوز دارد. به عبارت دیگر در فرایند بازسازی منازل قدیمی، تنها در صورتی نیاز به دریافت مجوز از شهرداری است که انجام فرایند بازسازی صرفا محدود به تعمیرات و ایجاد تغیرات کوچک نبوده و با تغییرات عمده در ساختمان به همراه باشد.

    پروانه ساختمان چیست و چه تفاوتی با جواز ساخت دارد؟

    بسیاری از افراد به دلیل شباهت های زیادی که بین پروانه ساختمان و جواز ساخت وجود دارد این دو را یکی می دانند. اما واقعیت این است که علی رغم وجود شباهت های زیاد بین پروانه و جواز ساخت این دو جدا از هم بوده و تفاوت های بین آن ها وجود دارد.

    پروانه ساختمان همان شناسنامه فنی ساختمان بوده که همچون جواز ساخت همه متقاضیان احداث بنا و نوسازی ملزم به دریافت آن قبل از شروع عملیات اجرایی ساخت و ساز هستند.

    همچنین مرجع صدور پروانه ساختمان نظیر جواز ساخت،  شهرداری و در حال حاضر مرکز خدمات الکترونیک شهر می باشد. اما تفاوت مهم این دو فرایند اداری ساخت و ساز در این است که، جواز ساخت شامل پیمودن مراحل اداری به منظور اخذ تاییدیه از شهرداری می باشد.

    اما پروانه ساختمانی فقط در صورتی برای مالک صادر می گردد که تمامی هزینه های مقرر و تعیین شده در قانون توسط مالک به شهرداری پرداخت شود. در غیر این صورت امکان صدور پروانه ساختمان برای مالک وجود ندارد. بنابراین جواز ساخت اغلب به منظور نظارت شهرداری بر فرایند ساخت ساز صورت می گیرد.

    اما پروانه ساختمان علاوه بر نظارت شهرداری بر فرایند ساخت، این امکان را به مالک می دهد که بتواند از یک سری امتیازات و امکانات، نظیر دریافت وام و برخی تسهیلات بهره مند گردد.

    باید متذکر شویم که امروزه به جای پروانه ساختمان، دفترچه شناسنامه ساختمان در اختیار مالک قرار می گیرد و تفاوت آن با پروانه ساختمان در این است که علاوه داشتن پروانه ساخت، حاوی پایان کار و عدم خلافی نیز می باشد.

    مدت زمان اعتبار جواز ساخت

    لازم به ذکر است که جواز اخذ شده از شهرداری، برای ساخت داری اعتبار دائمی نبوده و در صورتی که مالک در زمان مقرر و تعیین شده جهت احداث بنا اقدام نکرده و  مهلت تعیین شده برای جواز تمام شود، جواز دریافت شده فاقد اعتبار شده و لازم است جهت بهره مندی از آن پس پایان اعتبار مالک جهت تمدید آن اقدام کند.

    معمولا مدت زمان اعتبار  مجوز ساخت به عوامل متعددی نظیر متراژ بنا و تعداد طبقات بستگی داشته و از زمان صدور مجوز تا ۲ الی ۴ سال پس از آن می باشد.

    همچنین در صورتی که فرایند ساخت و ساز بیشتر از دو سال به طول بی انجامد و مالک جهت تمدید مجوز ساخت اقدام نکند، از طرف شهرداری به او اخطار داده می شود و پس از آن باید مالک جهت پرداخت عوارض تعویق، اقدامات لازم را انجام بدهد.

    هزینه اخذ جواز ساخت

    اخذ جواز ساخت نیاز به صرف هزینه دارد و مالک در حین انجام مراحل مختلف برای آن، مجبور به پرداخت هزینه هایی است که در این قسمت از مقاله قصد داریم آن ها را بررسی کنیم.

    همانطور که در مباحث قبلی توضیح دادیم یکی از مراحل اخذ جواز ساخت، ارائه نقشه ساخت به شهرداری است. جهت ارائه نقشه به شهرداری باید ابتدا به یک دفتر مهندسی معتبر، که دارای مهر مهندسی است مراجعه کرده و با پرداخت هزینه از او خواسته شود که نقشه ساخت را تهیه کنند.

    به این ترتیب یکی از مهمترین هزینه های مورد نیاز برای این منظور پرداخت هزینه  ترسیم نقشه است که معمولا تعرفه آن بر حسب قیمت روز به صورت متری و با توجه به منطقه ای که محل ساخت در آن قرار دارد محاسبه می شود. لازم به ذکر است که اگر نقشه ارائه شده از جانب مالک به شهرداری رد شود، او موظف است با صرف هزینه دوباره جهت رسم نقشه جدید و مورد قبول شهرداری اقدام کند.

    پرداخت عوارض نوسازی نیز یکی دیگر از مراحل اخذ جواز ساخت است که با پرداخت هزینه به همراه می باشد. زیرا مالک باید پس از تایید فیش عوارض نوسازی آن را پرداخت کند تا خللی در مراحل دریافت جواز ساخت وجود نیاید. اگر به هر دلیلی مالک نتواند هزینه تعیین شده را پرداخت کند، مراحل اداری درخواست او در همین مرحله متوقف شده و تا زمان واریز مبلغ، به جریان نخواهد افتاد.

    ضرورت دریافت مشاوره و راهنمایی برای دریافت جواز ساخت

    اخذ جواز ساخت با ریزه کاری های زیادی به همراه بوده و عدم آشنایی کافی از فرایند این کار مسلما مالک را دچار در سر کرده و هزینه ها و زمان مورد نیاز برای این کار را افزایش خواهد داد. لذا توصیه ما این است که قبل از اقدام جدی برای این منظور حتما با کارشناسان این حوزه مشورت کرده و پس از دریافت مشاوره و راهنمایی های لازم اقدام به ارائه درخواست به شهرداری شود.

    حتی آن دسته از افرادی که تمایل دارند این فرایند را در بازه زمانی کوتاهتر بدون هیچ گیر و دردسر انجام دهند، می توانند به موسساتی که در این حوزه فعالیت دارند، مراجعه کرده و با دادن وکالت، کلیه فرایند اخذ جواز ساخت را به آن ها واگذار کنند.