ثبت برند
ثبت برند و علامت تجاری یکی از مهمترین مراحل شروع یک فعالیت اقتصادی موفق است که معمولا اشخاص پس از ثبت شرکت، قادر به انجام آن هستند. این فرایند باید در چهارچوب قوانین و مقررات مربوطه به مرحله اجرا دربیاید. در این مقاله ما تصمیم داریم در کنار تعریف، هدف و اهمیت اخذ برند، و همچنین برخی از مهمترین موارد مرتبط با آن را مورد برسی قرار دهیم. اگر درصدد اخذ برند و لوگوی تجاری هستید، به شما پیشنهاد می دهیم با صرف دقایقی وقت مطالب ارائه شده در این مقاله را مطالعه کرده و به این ترتیب به دانش و اطلاعات خود را این زمینه بیافزاید.
بیشتر بدانید : ثبت برند بین المللی
ثبت برند چیست؟
ثبت برند چیستثبت برند یک فرایند حقوقی، اداری است که پس از ثبت شرکت، با توجه به نوع فعالیت و خدماتی که قرار است شرکت مربوطه به شهروندان ارائه دهد، انجام می شود. در واقع برند همان علامت و لوگویی است که یک شرکت به عنوان نشان کسب و کار خود برمی گزیند. برند یا علامت تجاری که هم به صورت فارسی و هم به صورت لاتین قابل اخذ است، در معرفی فعالیت های اقتصادی شرکت کاربرد دارد.
همانطور که می دانید؛ امروزه شرکت ها و موسسات بسیاری وجود دارند که در یک رقابت تنگاتنگ خدمات و محصولات مشابه ای را به بازار تقاضا، عرضه می کنند. اگر این شرکت ها فاقد نشان تجاری و برند باشند، یک نوع بی نظمی و بی عدالتی در بازار به وجود خواهد آمد.
زیرا دقیقا مشخص نیست که کدام شرکت محصولات و خدمات بهتر و با کیفیت تری به شهروندان ارائه می دهد. بنابراین بدون وجود برند هیچ فاکتور و معیاری برای مقایسه کیفیت و همچنین تمایز محصولات و خدماتی که از شرکت ها عرضه می شود، وجود نخواهد داشت.
همین موارد سبب شده است که امروزه مبحث برند و نماد تجاری نه فقط در کشور ما بلکه در سطح دنیا، به شدت مورد توجه قرار بگیرد. به هر حال مصرف کنندگان کالا و دریافت کنندگان خدمات با استفاده از نام تجاری یک شرکت، صفات و ویژگی های دیداری و شنیداری آن را لمس کرده و قادر به قضاوت می شوند.
به این ترتیب می توان گفت که برند یک شرکت دارای ارزش اجتمایی بوده و بیان کننده ویژگی های فعالیت یک مجموعه و یا گروه خاص به نام شرکت است. یک برند خوب و معبر از دید مصرف کننده، برندی می باشد که از کیفیت بالایی برخوردار بوده و نشان دهد که صاحب آن برای مخاطبان ارزش و احترام قائل بوده و کالا و خدمات خود را در راستای رضایت آنها تولید می کند.
هدف از ثبت برند چیست؟
همانطور که در مطالب قبلی نیز عنوان کردیم برند یک فاکتور معتبر جهت تمایز کالا و خدمات شرکت ها از یکدیگر است. بنابراین هر برند برای آنکه بتواند در قلب مردم جای باز کرده و مخاطبان خاص خود در بازار هدف را جذب نماید، باید با بالا بردن سطح کیفیت و کمیت کالا و خدمات، اعتماد مصرف کنندگان را به سمت خود جلب کند.
با توجه به توضیحات فوق می توان مدعی شد که یکی از مهمترین اهداف ایجاد برند، بالا رفتن سطح کیفیت کالا و خدمات عرضه شده از جانب شرکت ها و موسسات به مردم است. زیرا هر برند برای کسب جایگاه ایده آل خود مجبور هست حتی المقدور سطح کیفیت کالا و خدمات خود را بهبود ببخشد.
به این ترتیب هر شرکت برای داشتن برتری نسبت دیگر رقبا در بازار هدف همواره در صدد کسب رضایت مشتری و مصرف کنندگان خود است. دیگر هدفی که در غالب ایجاد برند و نام تجاری دنبال می شود، معرفی راحت کالا و خدمات هر شرکت به شهروندان و فراهم نمودن یک کسب و کار پر سود و موفق می باشد.
مراحل ثبت برند

مراحل ثبت برند
ثبت برند یک فرایند حقوقی و اداری است که پیچیدگی های خاص خود را دارد. به همین دلیل اکثر شرکت ها و موسسات این وظیفه خطیر را به یک وکیل و کارکشته و با تجربه و یا آنکه به موسساتی که در این زمینه در فعالیت هستند؛ می سپارند. اما افرادی که تمایل دارند مراحل ثبت برند را بدون اخذ وکیل یا سپردن به موسسات مرتبط، شخصا انجام دهند، بدون تجربه و کسب مشاوره و راهنمایی مطمئنا به راحتی قادر به انجام این کار نخواهند شد.
به طور کلی مهمترین مراحل ثبت برند به شرح زیر می باشد.
-
استعلام برند:
معمولا اولین اقدامی که برای ثبت نشان تجارت لازمالاجرا می باشد، استعلام برند است. همانطور که گفتیم برند هر شرکت نشان و وسیله معروف او به شهروندان می باشد. بنابراین باید هر شرکت برند مختص به خود در همان طبقه را داشته باشد. در واقع شرکت ها و موسسات از نظر قانون، اجازه استفاده از برند مشابه در یک طبقه را ندارند.
به همین دلیل لازم هست قبل از ثبت هر برند ابتدا استعلام شود که آرم انتخاب شده قبلا از طرف دیگر شرکت های طبقه مورد نظر استفاده نشده باشد. در غیر این صورت کارشناسان مالکیت معنوی تقاضای، متقاضی ثبت برند را رد خواهند کرد.
-
فراهم کردن مدارک لازم:
برای ثبت شرکت، همانند هر عملیات اداری دیگر نیاز به یک سری مدارک است که بر حسب ماهیت، فارسی یا لاتین بودن و همچنین حقیقی و یا حقوقی بودن مالک برند، باید مدارک مورد نیاز عرضه شود. در ادامه مطالب ما مدرک مورد نیاز برای ثبت شرکت را در عنوان جداگانه ای مورد بررسی قرار خواهیم داد.
- اخذ گواهی امضای از طریق ثبت نام در سامانه مرکز مالکیت معنوی:
برای دریافت امضا، از دفاتر اسناد رسمی باید متقاضی در سامانه مالکیت معنوی به صورت آنلاین ثبت نام نماید. نحوه ثبت نام به شکلی است که متقاضی پس از ورد به سامانه در آن یک اکانت کاربردی برای خود ساخته و سپس مورد تایید قرار می دهد. جهت تایید اکانت کاربری، باید پس از دریافت برگه ثبت نام از سامانه به دفاتر اسناد رسمی مراجعه شود.
-
تنظیم و ثبت اظهار نامه برند:
این مرحله از ثبت نام تجاری نیز به صورت آنلاین از طریق مراجعه به سایت مرکز مالکیت تجاری قابل انجام است. برای این منظور باید وارد قسمت ثبت اظهار نامه در سایت شده و علامت و نام تجاری مورد نظر را همراه با مدارک مورد نیاز در آن ثبت کرد. اگر این مرحله درست انجام شود پس از پرداخت آنلاین هزینه، برگه اظهار نامه در سایت نمایش داده می شود. با دریافت کپی برگه فوق الذکر، می توان به یکی از دفاتر اسناد رسمی جهت تایید اطلاعات وارد شده در سایت و دریافت گواهی امضا و فرم تایید مراجعه نمود.
-
بررسی اظهار نامه به واسطه کارشناسان:
در این مرحله باید اظهارنامه برند، از جانب هر سه کارشناسان و همچنین رئیس اداره علامت، مورد بررسی قرار گرفته و تایید شود. پس از تایید اظهار نامه پیامک آن از طریق همان شماره تماسی که در سیستم ثبت شده است، به اطلاع متقاضی خواهد رسید.
-
دریافت سند برند:
پس از ارسال برند مورد نظر به روزنامه رسمی در دو نوبت، جهت آگهی ثبت علامت تجاری، در صورت عدم وارد شدن هرگونه اعتراض از سمت اشخاص ثالث، مبتنی بر تضعیف شدن حقوق، حق مالکیت آن ها، ظرف یک ماه از تاریخ انتشار امکان دریافت سند برند از اداره علامت فراهم می شود.
برای دریافت سند مذکور لازم است متقاضی، یک کپی از اظهار نامه علامت تجاری و ده نمونه از علامت برند مد نظر با ابعاد شش در شش به همراه هر دو نسخه روزنامه رسمی به اداره مالکیت معنوی ارائه دهد و رسید سند برند خود را دریافت کند.
چه مواردی را میتوان به عنوان برند و لوگوی شرکت انتخاب کرد؟
همانطور که در ابتدای مطالب نیز عنوان کردیم، نام علامت تجاری برای ثبت هم به صورت فارسی و هم به صورت لاتین به شکل علائم اختصاری امکان پذیر است. اما برای این منظور نیز قوانینی وجود دارد که متقاضی باید در چهارچوب آن نام مورد نظر را انتخاب کند.
قوانین مربوطه، صراحتا مواردی که برای انتخاب نام علامت تجاری ممنوع هستند را نام برده است. بنابراین باید تمامی متقاضیان ثبت برند قبل از هر اقدامی ابتدا آن ها مطالعه کند تا با انتخاب برند نامتعارف و غیر قابل ثبت زمان و هزینه خود را بیهوده هدر ندهند. مواردی که انتخاب آن ها قانونا ممنوع است به شرح زیر است.
- علائمی که ویژگی متمایز بودن آن از سایر برندهای مطرح رعایت نشده باشد
- علائمی که منجر به تضعیف حقوق دیگر افراد حقیقی و حقوقی می شود.
- علائم مغایر با قانون، عرف و اخلاق
- علائمی که فاقد موقعیت جغرافیای درست باشند
- علائمی که جزو ماده شش کنوانسیون پاریس باشد
- علائمی که ثبت آنها، هدف اصلی ثبت آن ها اخلال در نظم عمومی جامعه باشد
- علائمی که مشابه و یا عین همان علایمی هستند که قبلاً توسط شرکت و موسسات دیگر استفاده شده است
- علایمی که با ماهیت اصلی فعالیت شرکت هیچ سنخیتی نداشته باشد
- علائمی که مشابه و یا عین ترجمه یک نام تجاری دیگر باشد.
- علائمی که تعیین کننده نوع و جنس کالا و خدمات باشد
- علائم که جزو کلام توصیفی نظیر خوش طعم باشد
- علایمی که صفات مشخصه و کاملا عام باشد.
ثبت برند نیازمند چه میزان هزینه ای است؟
محاسبه و برآورد هزینه تقریبی ثبت برند با توجه به معیارهای مختلفی قابل انجام است. اما به طور کلی دو فاکتور مهم در محاسبه هزینه برند شرکت، لحاظ می شود که شامل تعداد طبقات و ثبت برند برای شخص حقیقی یا حقوقی است. به عبارت دیگر هزینه ثبت برند بر اساس نوع شخص حقیقی و یا حقوقی که قرار است برند مذکور برای آن ثبت شود و همچنین تعداد طبقات برند انتخابی متغیر می باشد.
مدت زمان لازم برای ثبت برند چقدر است؟
به طور دقیق نمی توان یک زمان مشخص را به این منظور اختصاص داد. زیرا بسته به تعداد نفراتی که برای دریافت اظهار نامه برند و نام تجاری در صف انتظار قرار دارند، این زمان تعیین می گردد. به همین دلیل بهتر است جهت پیشگیری از اتلاف بیهوده زمان و هزینه، از راه های اصولی وارد شد.
باید متذکر شویم که امروزه موسساتی به نام موسسات ثبتی در این زمینه به صورت قانونی در حالت فعالیت هستند، که متقاضیان ثبت برند می توانند از صفر تا صد کار را به آنان واگذار کرده و بسیار راحت و تخصصی برند مورد نظر خود را با صرف حداقل زمان ممکن اخذ کنند.
به طور کلی برای بررسی زمام لازم جهت ثبت برند باید گفت که تقریبا حدود یک ماه برای دریافت اظهارنامه، البته در صورت وجود هیچگونه نقص و ایراد در درخواست، لازم است. همچنین حدود یک ماه و نیم دیگر برای انجام دیگر مراحل نظیر تشکیل پرونده فیزیکی، پرداخت هزینه های انتشار آگهی در روزنامه رسمی و دریافت آنها زمان لازم است. به این ترتیب می توان گفت که زمان تقریبی دریافت سند ثبت نام تجاری ۵۰ روز می باشد.
لازم به ذکر است که برند ثبت شده تا ده سال دارای اعتبار بوده که پس از ده سال، یک فرصت شش ماه به مالک و یا مالکان، جهت تمدید دوباره آن داده می شود. بنابراین صاحبان یک برند، باید در مهلت مقرر شده از جانب قانون جهت تمدید نام برند خود اقدام کنند. در غیر این صورت امتیاز برند آنها به متقاضیان دیگر داده خواهد شد.
مدارک لازم برای ثبت برند چیست؟
برای ثبت برند مورد نظر باید فرد متقاضی یک سری مدارک به مراجع ذیصلاح ارائه دهد. در این مبحث ما تصمیم داریم مدارک مورد نیاز برای این منظور را بر حسب حقیقی و یا حقوقی بودن متقاضیان ثبت برند مورد برسی قرار دهیم.
۱- مدارک لازم جهت ثبت برند برای اشخاص حقیقی:
- ارائه کپی مدرک شناسایی اصلی متقاضیان یا به عبارت دیگر کپی برابر اصل شناسنامه و کارت ملی
- کپی عضویت در اتاق بازرگانی یا کارت بازرگانی
- کپی پروانه و جواز کسب و کار
- آدرس و کد پستی
- ایمیل و شماره تلفن ثابت و همراه
۲- مدارک مورد نیاز جهت ثبت برند برای اشخاص حقوقی:
- کپی آخرین روزنامه ثبت شرکت و همچنین در صورت ایجاد تغییرات در شرکت باید کپی تغییرات حاصل نیز ارائه شود
- کپی شناسنامه و کارت ملی و همچنین کپی کارت بازرگانی افرادی که دارای حق امضا در شرکت مذکور هستند
- آدرس، کد پستی، ایمیل و شماره تلفن ثابت و همراه شرکت و صاحبان حق امضا در آن.
مقالات و خبر های کسب و کار را ار هابرچی پیگیری نمایید.