ثبت شرکت با مسئولیت محدود
ثبت شرکت با مسئولیت محدود شرایط ساده و راحت تری نسب به دیگر شرکت ها دارد. به همین دلیل ثبت این نوع شرکت از استقبال بیشتری در بین ایرانیان برخوردار است. همچنین شرایط نگهداری و اداره شرکت مسئولیت با محدود تقریبا راحت بوده و سهامداران جهت مدیریت آن با دغدغه های کمتری مواجه هستند. در این مقاله ما تصمیم داریم صفر تا صد ثبت شرکت با مسولیت محدود را برای شما شرح دهیم. اگر قصد تاسیس و ثبت این نوع شرکت را دارید، لطفا شما نیز با ما همراه بمانید، تا با شرایط و ضوابط حاکم بر تاسیس و ثبت شرکت با مسئولیت محدود بیشتر آشنا شوید.
مراحل ثبت شرکت با مسئولیت محدود به چه شکل است؟
شرکت با مسئولیت محدود، یکی از انواع شرکت های پیش بینی شده در قانون تجارت است که برای تشکیل آن حداقل نیاز به دو شریک می باشد. معمولا هدف اصلی از تشکیل این شرکت انجام امور تجاری و کسب سود است. سرمایه ای که به واسطه سرمایه گذاران یا همان شرکای شرکت تامین می شود، همچون شرکت های سهامی به قطعات سهام تبدیل نمی شود.
به این ترتیب مسولیت هر کدام از شرکای این شرکت در برابر تعهدات و بدهی های شرکت فقط به میزان آورده آن ها به شرکت می باشد. به همین دلیل است که از آن به عنوان شرکت با مسولیت محدود یاد می شود. به دلیل ساز و کار ساده و همچنین مسولیت محدودی که این شرکت برای سهامداران خود ایجاد می کند، مردم جهت انجام امورات تجاری و بازرگانی خود تمایل زیادی برای ثبت و تاسیس آن دارند.
به همین خاطر، این نوع شرکت در حال حاضر یکی از رایج ترین شرکت های موجود در کشور ما است. حتی بسیاری از خانواده جهت رسمی تر کردن فعالیت اقتصادی خود ترجیح می دهند به عنوان یک شرکتی که دارای شخصیت حقوقی است وارد عرصه شوند. به این ترتیب به همراه خانواده خود و یا دوستان و آشنایان نزدیک وارد عمل شده و یک شرکت با مسولیت محدود را تأسیس و ثبت می کنند. جهت ثبت شرکت با مسولیت محدود باید متقاضیان طبق مراحل زیر پیش بروند.
-
عقد قرارداد:
در اولین گام ثبت شرکت با مسولیت محدود باید شرکا با یکدیگر عقد قرارداد شرکت را ببندند.
-
ارائه مدارک لازم:
قبل از آنکه متقاضیان ثبت شرکت با مسولیت محدود به مرجع ثبت شرکت ها مراجعه کنند، باید مدارک خود را آماده کرده باشند. البته قبل از تهیه مدارک جهت دریافت راهنمای از کارشناسان مرجع مربوطه می توان به آنجا رفت. اما جهت تسریع فرآیند ثبت، پیشنهاد ما این است که از طریق دریافت مشاوره و راهنمایی از طرف موسسات ثبت شرکت و یا کارشناسان حقوقی خبره، مدارک مورد نیاز را شناسی کرده و پس از تکمیل آن ها به مرجع ثبت مراجعه کنند.
-
پر کردن فرم ثبت نام:
در حال حاضر بر خلاف گذشته که متقاضیان جهت پر کردن فرم ثبت نام باید به مرجع معرفی شده در قانون مراجعه می کردند، می توانند از طریق وب سایت اداره کل ثبت شرکت ها اقدام کنند.
به این ترتیب باید به سایت http://irsherkat.ssaa.ir که سایت رسمی اداره کل ثبت شرکت ها است مراجعه نمایند. پس از مراجعه به سایت، باید منوی پذیرش تاسیس شرکت را انتخاب کرده و از بین گزینه های موجود عبارت مسئولیت محدود را انتخاب کنند.
با انتخاب شرکت مورد نظر یک فرم باز میشود که باید متقاضی اطلاعات اولیه شرکت که شامل نام متقاضی، شماره تماس و آدرس است را در آن وارد کرده و وارد مرحله بعد شوند.
-
انتخاب نام برای شرکت:
برای انتخاب نام شرکت نیز می توان به صورت اینترنتی از طریق سامانه اداره کل ثبت شرکت ها اقدام کرد. در واقع فرم بعدی باز شده پس از تکمیل فرم اولیه مربوط به انتخاب نام شرکت است که متقاضی می تواند بر اساس اولویت بندی خود پنج اسم در نظر گرفته شده برای شرکت را در آنجا درج کند.
لازم به ذکر است که از بین ۵ اسم درج شده در سایت، کارشناسان اداره ثبت شرکت ها یکی را که از همه موجه تر بوده و موانع قانونی ندارد را انتخاب خواهند کرد.
-
ثبت سایر اطلاعات مهم شرکت:
پس از انتخاب نام و فرم دیگری در سایت باز می شود که باید با یک سری اطلاعات تکمیل گردد. معمولا اطلاعاتی که در این مرحله ثبت از متقاضی درخواست می شود شامل مدت فعالیت شرکت، موضوع فعالیت شرکت، نشانی شرکت، سرمایه شرکت، سمت اشخاص، نام شرکاء، میزان سهم الشرکه هر کدام از شرکا، معرفی شعبه دیگر شرکت در صورت داشتن شعبه است.
-
ارائه اساسنامه شرکت:
اساسنامه شرکت زمانی از متقاضی خواسته می شود که تمامی اطلاعات وارد شده در سایت اداره کل ثبت شرکت ها به واسطه کارشناسان این اداره بررسی و تایید شده باشند. برای انجام این مرحله نیز متقاضیان می توانند از طریق سامانه اداره ثبت شرکت ها اقدام کنند.
جهت این منظور باید متقاضیان به سایت مراجعه کرده و اساسنامه پیش فرض، مربوط به شرکت با مسولیت محدود موجود در سایت را مطابق با شرایط خود و شرکت تنظیم نمایند. پس از تکمیل و ارسال اساسنامه و شرکتنامه، باید متقاضی تا زمانی که کارشناسان اداره یکی از پنج نام معرفی شده برای شرکت را تایید کنند، ثبت نمایند.
-
تکمیل و ارسال اوراق شرکت:
در صورتی که متقاضیان تمامی مراحل ثبت را به موفقیت پشت سر گذاشته باشند، کارشناسان اداره ثبت شرکت ها پس از تایید نام اوراقی را از طریق سایت اداره در اختیار آن ها می گذارد که جهت تکمیل ثبت شرکت، باید متقاضیان از اوراق مربوطه دو نسخه پرینت بگیرند.
حال باید تمامی صفحات اوراق مذکور، از طرف تمامی شرکا امضا شده و در پاکت مخصوص قرمز رنگ ثبت شرکت های مسولیت محدود از طریق پست به اداره ثبت شرکت ها ارسال شود.
-
انتشار آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی:
پس از ارسال اوراق شرکت مسولیت محدود به اداره ثبت شرکت ها، در صورتی که تمام مدارک مورد تایید باشد از طرف اداره ثبت شرکت ها یک شماره ثبت به متقاضی تعلق می گیرد که با توجه به آن شماره، متقاضی می تواند جهت انتشار آگهی ثبت شرکت با مسولیت محدود در یک روزنامه رسمی و کثیرالانتشار اقدام کند.
لازم به ذکر است که در حال حاضر همانطور که مشاهده فرمودید تمامی مراحل ثبت شرکت با مسولیت به صورت آنلاین صورت می گیرد. تنها استثنایی که در این باره وجود دارد این است که جهت دریافت اوراق ارسال شده از طریق پست به اداره ثبت، باید یکی از مدیران شرکت، به اداره ثبت شرکت ها مراجعه کرده و پس از امضا آن ها را تحویل بگیرد.
شرایط حاکم بر ثبت شرکت با مسئولیت محدود چیست؟
همانطور که گفتیم؛ شرکت با مسولیت محدود یک نوع شرکت رایج در ایران است که به شرکت خویشاوندی نیز خوانده می شود و شرایط راحتی برای ثبت دارد. جهت ثبت شرکت با مسئولیت محدود لازم است که متقاضیان با رعایت شرایط زیر جهت ثبت اقدام کنند.
-
حداقل و حداکثر شرکا:
برای تشکیل شرکت با مسولیت محدود حداقل شرکا باید دو نفر باشد. اما قانون تجارت در رابطه حداکثر تعداد شرکا هیچ محدودیتی پیش بینی نکرده است. بنابراین متقاضیان ثبت این نوع شرکت می توانند تعداد شرکا را به هر تعدادی که می خواهد افزایش دهند.
-
حداقل سرمایه:
حداقل سرمایه پیش بینی شده در قانون تجارت برای تشکیل شرکت با مسولیت محدود، یک میلیون ریال است. بنابراین به موجب قانون باید مجموع آورده سرمایه به واسطه شرکا، به شرکت با مسولیت محدود از صد هزار تومان کمتر نباشد.
-
مدرک تحصیلی:
جهت تاسیس شرکت با مسولیت محدود به طور کلی نیاز به مدرک تحصیلی خاصی نبوده و هر فرد با هر میزان سواد می تواند جزو شرکای آن باشد. حتی افراد بیسواد نیز این امکان را دارند که جزو شرکای این شرکت محسوب شوند. البته در مواردی خاص که در قانون پیش بینی شده است باید مدرک تحصیلی نیز ضمیمه پرونده درخواست ثبت شرکت گردد.
به عنوان مثال هنگامی که شرکتی با عنوان شرکت مهندسی و یا موارد مشابه دیگر که با تخصص و مدرک تحصیلی در ارتباط است تاسیس شود جهت ثبت آن به عنوان شرکت با مسولیت محدود مدرک تحصیلی نیز باید ارائه گردد.
-
مدت زمان لازم:
جهت تاسیس شرکت با مسولیت محدود فقط به دو هفته زمان نیاز است. بنابراین اگر متقاضیان بتوانند مدارک مورد نیاز برای ثبت را بدون کم و کاستی فراهم سازند، فقط ظرف ۱۴ روز می توانند صاحب یک شرکت تجاری شوند.
مدارک لازم برای ثبت شرکت با مسولیت محدود چیست؟
ثبت شرکت با مسولیت محدود، نیز همانند هر شرکت تجاری دیگری، قانون و قوانینی دارد که در فرایند ثبت آن باید رعایت شوند. یکی از قوانین حاکم بر ثبت شرکت با مسولیت محدود، مدارک مورد نیازی است که متقاضیان جهت ثبت باید به مرجع مربوطه ارائه دهند. طبق قوانینی که در حقوق تجارت برای این نوع شرکت در نظر گرفته شده است مدارک لازم برای ثبت شامل موارد زیر می باشد.
- کپی کارت ملی و شناسنامه تمامی اعضای شرکت
- شماره تلفن همراه، تمامی اعضا که به نام خود آن ها ثبت باشد
- آدرس دقیق به همراه کد پستی مرکز شرکت
- معرفی نامه نمایندگان در مواقعی که شرکا و اعضای هیئت مدیره شرکت، اشخاص حقوقی باشند
- ارائه روزنامه رسمی آگهی تاسیس یا آخرین تغییرات آن برای اشخاص حقوقی
- ارائه اساسنامه شرکت در دو نسخه، به همراه امضای تمام شرکا در تمام صفحات آن
- ارئه دو برکه تقاضانامه ثبت تکمیل شده شرکت، در حالی که تمامی شرکا آن را امضا کرده آمد
- ارائه صورت جلسه مجمع عمومی موسسین و هیات مدیره، در حالی که صورت جلسه فوق به امضای کلیه شرکا رسیده باشد
- ارائه تقدیم نامه کارشناسی رسمی داد گستری در صورتی که مقداری از سرمایه شرکت غیر نقدی باشد.
- ارائه سند و مستندات قانونی مالکیت اموال منقول و غیر منقول آورده به شرکت از طرف شرکا به عنوان سهم الشرکه
چند نکته مهم و تکمیلی برای ثبت شرکت با مسولیت محدود
• ذکر نام هیچکدام از اعضای شرکت در کنار نام شرکت با مسولیت محدود جایز نمی باشد. زیرا در غیر این صورت شریکی که نام آن در کنار اسم شرکت آورده می شود در حکم شریک ضامن در شرکت تضامنی نسبت به سایر افراد خواهد بود. بنابراین در صورت ورشکستی و مقروض شدن شرکت طلبکاران می تواند جهت مطالبه طلب خود به این فرد مراجعه کرده و او را مسئول جبران زیان و ضررهای وارده بر خود بدانند.
• سرمایه شرکت های با مسئولیت محدود معمولا در اختیار مدیرعامل شرکت قرار می گیرد. بنابراین مدیر عامل شرکت باید اقرار به دریافت سرمایه شرکت کرده و احتیاجی هم به گواهی بانکی نمی باشد.
• سمت مدیران در شرکت با مسولیت محدود همانند شرکت های سهامی محدود به زمان خاصی نبوده و قانون مدت زمان مشخصی برای این منظور تعیین نکرده است بنابراین مدیران این شرکت می توانند تا زمان نامحدودی سمت خود را داشته باشند. البته این در صورتی است که در اساسنامه ی شرکت برای این منظور مدت و زمان خاصی در نظر گرفته نشود.
- در صورتی که در شرکت با مسولیت محدود تعداد شرکا بیشتر از ۱۲ نفر باشد، مجمع عمومی آن توسط هیئت نظارت تعیین خواهد شد. همچنین سمت مدیریت این شرکت هم به شرکا و هم به افراد خارج از شرکت قابل واگذاری می باشد. به این ترتیب برای شرکت های با تعداد شرکای کمتر از ۱۲ نفر هیچ نهاد کنترل کننده ای وجود ندارد.
-
حق رای در شرکت با مسولیت محدود بر اساس میزان سرمایه تعیین می شود. به عبارت دیگر هر چقدر میزان سرمایه شرکا بیشتر باشد حق رای آن ها نیز بالاتر می رود.
• در شرکت های با مسئولیت محدود تقویم سهم الشرکه محدود به واسطه خود شرکا صورت می گیرد. بنابراین در صورتی که مشکلی در این باره پیش بیاید خود آن نیز باید پاسخگو باشند.
- در شرکت با مسولیت محدود، هرگز سرمایه شرکت به سهام تبدیل نمی شود. بله به سهم الشرکه تبدیل شده و هیچ برگه ای هم به عنوان سهام و یا برگه سهم الشرکه جهت ارائه به شرکا صادر نمی شود
- در صورت ورشکستگی و مقروض شدن شرکت، مسولیت شرکا فقط به میزان آورده آن ها به شرکت بوده و دیگر هیچ مسئولیتی بیشتر از سهم الشرکه آن ها، جهت تسویه و پرداخت بدهی شرکت به بدهکاران متوجه آن ها نمی شود.
- نقل و انتقال و یا خرید و فروش در ثبت شرکت با مسئولیت محدود، باید مطابق با شرایط حاکم بر آن صورت بگیرد. در واقع نقل و انتقال سهم الشرکه در این شرکت، علاوه بر آنکه نیاز به تنظیم صورت جلسه و ثبت آن در سامانه مربوطه دارد، باید به صورت سند رسمی تنظیم شده و یک نسخه از سند تنظیم شده در دفاتر اسناد رسمی باید به سازمان ثبت کشور تحویل داده شود.
مزایای ثبت شرکت با مسولیت محدود چیست؟
همانطور که در ابتدای مطالب نیز عنوان کردیم شرکت با مسولیت محدود به دلیل فرایند ثبت ساده ای که دارد، نسبت به سایر شرکت ها بیشتر مورد توجه مردم قرار گرفته و اکثر اشخاص برای غالب دهی به تجارت و کسب و کار خود ثبت این نوع شرکت تجارتی را انتخاب می کنند.
شرکت با مسولیت محدود جزو شرکت های سرمایه قرار دارد و ملاک اصلی و اعتبار آن سرمایه شرکت بوده و همچون دیگر شرکت های سرمایه، شرکا نیز فقط به میزان سرمایه اولیه خود در این سرکت دارای مسولیت هستند. علاوه بر مسولیت محدود شرکا و قرار گرفتن در لیست شرکت های سرمایه این شرکت حاوی مزایای نام برده زیر نیز است.
-
عدم محدودیت در نوع فعالیت شرکت:
در قانون تجارت هیچ محدودیتی برای انتخاب نوع فعالیت در شرکت های با مسولیت محدود پیشبینی نشده است. بنابراین اشخاص حقیقی و حقوقی، می تواند در جنبه های مختلف بازرگانی، فناوری، مهندسی، اطلاعات، صنعتی، امور صنفی و غیره در غالب شرکت با مسولیت محدود به فعالیت بپردازند.
-
تعداد شرکا:
همانطور که در مباحث قبلی نیز اشاره کردیم؛ برای ثبت شرکت با مسولیت محدود فقط دو نفر کافی بوده و از نظر حداکثری هم هیچ محدودیتی وجود نندارد
-
سرمایه:
سرمایه این شرکت طبق قانون اعلامی بوده و هم شامل وجه نقد و وجه غیر نقد که شامل اموال منقول و غیر منقول می تواند باشد. برای تشکیل شرکت باید، سرمایه گذاران تمام سرمایه نقدی را تٱدیه کرده و همه سرمایه غیر نقدی را نیز به شرکت تقدیم کنند.
هزینه ثبت شرکت با مسولیت محدود چقدر است؟
هزینه ثبت یک شرکت با مسولیت محدود به عوامل متعددی بستگی دارد. بنابراین نمی توان یک عدد و ارقام ثابتی را برای این منظور در نظر گرفت.
معمولا مواردی که بر هزینه ثبت شرکت با مسولیت محدود تاثیر می گذارند شامل تعداد شرکا، حجم موضوع درج شده در اساسنامه و روزنامه رسمی، میزان سرمایه اولیه، هزینه پست، هزینه پاکت، حق الثبت، حق تمبر، پرداخت مالیات سرمایه، هزینه پایه ثبتی حق درج، هزینه تکمیل فرم اساسنامه، هزینه تکمیل فرم اظهارنامه، هزینه تکمیل فرم صورت جلسات و غیره است.
برای ثبت شرکت با مسولیت محدود دو گزینه پیش روی متقاضیان قرار دارد. اول اینکه خود آن ها شخصا برای ثبت اقدام کنند و دوم اینکه مراحل ثبت شرکت را به یک موسسه ثبت شرکت و وکلا بسپارند. مسلما در این دو حالت هزینه ثبت شرکت نیز متغیر خواهد شد.