ثبت شرکت دانش بنیان
ثبت شرکت دانش بنیان در راستای افزایش علم و ثروت به واسطه حمایت از مخترعان و تجاری سازی طرح های آن ها صورت می گیرد. شرکت های دانش بنیان با سرمایه گذاری بر روی یک یا چند اختراع علاوه بر ترغیب ذهن های خلاق به ابتکار و نوآوری، همواره در تلاش هستند از طریق تجاری سازی اختراعات اقدام به ثروت اندوزی کرده و به این ترتیب علاوه بر کاهش نرخ بیکاری در کشور موجب رونق اقتصادی نیز بشوند. در ادامه مطالب ما قصد داریم مراتب ثبت شرکت دانش بنیان و مباحث مرتبط با آن را مورد بررسی قرار دهیم. اگر شما هم دارای طرح و اختراعی با ارزش بوده و یا جزو طرفداران این شرکت های نوپا هستید؛ لطفا با ما همراه شوید تا با مراحل ثبت و ساز و کار شرکت دانش بنیان بیشتر آشنا شوید.
هدف از ثبت شرکت دانش بنیان چست؟
همانطور که مستحضر هستید؛ شرکت های دانش بنیان جزو شرکت های نوظهور در کشور ما هستند و فلسفه اصلی تشکیل آن ها حمایت از مخترعین و ایجاد رونق اقتصادی می باشد. طبق قوانین مرتبط با این شرکت ها، شرکت های دانش بنیان، موسساتی تعاونی و خصوصی هستند که به منظور توسعه اقتصاد دانش محور در راستای هم سو کردن علم و ثروت تشکل شده اند.
در واقع شرکت های دانش بنیان با جذب افراد خلاق و متخصص در تلاش هستند که به واسطه علم و دانش اقدام به تولید کالا و نیازهای جامعه کرده و به این ترتیب به سرمایه خود بافزایند. طبق ماده یک قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری و اختراعات، مهمترین اهداف شرکت های دانش بنیان به شرح زیر است.
- هم سو کردن علم و ثروت در سطح کشور
- تحقق اهداف علمی و اقتصادی
- تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه
- توسعه اقتصاد دانش محور
- گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری
- طراحی و تولید کالا و خدمات نوین بر مبنای دانش و فناوری برتر روز دنیا
برای ثبت شرکت دانش بنیان چه باید کرد؟
جهت ثبت شرکت دانش بنیان در اولین گام لازم است که یک اختراع و طرح نو و ثبت نشده در دنیا وجود داشته باشد. به هر حال مهمترین فلسفه شرکت های دانش بنیان حمایت دولت از اختراعات و افزایش تولید دانش محور است. بنابراین لازم هست که متقاضیان ثبت شرکت و موسسه دانش بنیان در ابتدا یک طرح و اختراع قابل حمایت داشته باشند.
گام بعدی جهت ثبت و تاسیس یک موسسه دانش بنیان، ثبت یک شرکت عادی و کاملا معمولی در اداره ثبت شرکت ها است. لازم به ذکر است که در قانون تجارت کشور ما حدود نه شرکت با شرایط و قوانین ثبت مجزا وجود دارند، که این امر متقاضیان ثبت موسسه های دانش بنیان را با کمی چالش روبه می کند.
زیرا آن ها نمی دانند که از بین گزینه های موجود کدامیک برای طرح مورد نظر مناسب و کاربردی است. مطابق با تجربیات و نتایج حاصله در این زمینه مشخص شده است که در بین انواع و اقسام شرکت های تجاری، شرکت با مسولیت محدود و سهامی خاص بهتر بوده و نتایج قابل قبول تری را برای این منظور به همراه دارند.
در گام سوم، باید متقاضیان شرکت تجاری ثبت شده در اداره ثبت شرکت ها را تبدیل به یک شرکت یا موسسه دانش بنیان کنند. برای این منظور پس از تشکیل یک نوع شرکت تجاری، باید متقاضی وارد سایت http://www.daneshbonyan.i شده و در آن ثبت نام کند. سپس موسسه ثبت شرکت آرمانی، برای متقاضیان درخواستی مبنی بر تبدیل شرکت ثبتی، به موسسه دانش بنیان تنظیم کرده و به ثبت می رساند.
در گام چهارم درخواست ثبت شده، به واسطه کار گروه ارزیابی و تشخیص شرکت ها و موسسات دانش بنیان مورد ارزیابی قرار گرفته و در صورت داشتن صلاحیت و شرایط مورد نیاز، تایید شده و به منظور بهره مندی از تسهیلات مربوطه و پیش بینی شده در قانون به صندوق نوآوری و شکوفایی معرفی می گردد.
لازم به ذکر است که ارزیابی درخواست تبدیل شرکت، به موسسه دانش بنیان تقریبا یک پروسه زمان بر بوده و حدود دو ماه به طول می انجامد. زیرا در این مرحله باید تمام اطلاعات ارائه شده سهامداران شرکت، افراد درون سازمان، رزومه شرکت و اعضای هیئت مدیره به طور کامل و دقیق توسط کارشناسان بررسی و ارزیابی گردد، تا به دین شکل امکان تبدیل آن به موسسه دانش بنیان محرز شود.
پنجمین گام ثبت شرکت دانش بنیان به پایان رساندن رتبه بندی خود، ظرف یک سال از تایید می باشد. به عبارت دیگر شرکت های دانش بنیان در اولین سال آغاز به کار باید بتوانند رتبه بندی خود را به اتمام برسانند. تا بدین شکل امتیاز دانش بنیان آن ها سلب نشود. البته پس از یک سال قانون به این شرکت ها یک فرصت تمدید یک ساله نیز جهت اتمام رتبه بندی می دهد.
شرایط ثبت شرکت دانش بنیان
همانطور که متوجه شدید؛ فلسفه وجودی شرکت های دانش بنیان بر اساس ایجاد و تولید دانش با بهره بردن از تحقیق و توسعه کارهای علمی استوار می باشد. به همین دلیل جهت رونق بیشتر این شرکت و دستیابی به اهدافی که در پی تاسیس و ثبت آن ها دنبال می شود باید مطابق با شرایطی که در قوانین مربوطه وجود دارد ثبت شوند.
به طور کلی قوانین و شرایط حاکم بر ثبت شرکت های دانش بنیان به شرح زیر می باشد.
- مرجع نظارت کننده بر ساز و کار شرکت های دانش بنیان، شورای عالی علوم تحقیقات و فناوری است. به عبارات دیگر شورای عالی علوم تحقیقات و فناوری مسولیت برنامه ریزی و پیگیری اجرای قوانین حاکم بر شرکت های دانش بنیان را بر عهده داشته و تسهیلات و مزایای متعلق به شرکت های دانش بنیان زیر نظر همین شورا به این شرکت ها تعلق می گیرد.
- طبق قانون ماده یک شرکت ها و موسسات دانش بنیان، شرکت های دانش بنیان در زمره موسسه های خصوصی و تعاونی بوده و مشمول حمایت قوانین شرکت های شرکت های دانش بنیان هستند. اما اگر شرکت های دولتی و نهادهای عمومی غیر دولتی ۵۰ درصد از سهام شرکت را پرداخت کنند از حمایت قوانین موسسات دانش بنیان محروم می شوند و باید زیر نظر نهاد مذکور اداره شوند.
- شرکت های دانش بنیان قابل واگذاری به غیر هستند، اما ماهیت آن ها باید بعد از واگذاری به همان حالت اولیه و دانش بنیان باقی مانده و قابل تغییر نیستند. وظیفه نظارت بر حسن اجرای و انتقال شرکت دانش بنیان به مالک جدید را شورای ارزیابی بر عهده دارد.
- افراد حقیقی امکان ثبت نام در سامانه ثبت شرکت دانش بنیان به صورت مستقیم را ندارند. بلکه باید ابتدا در قالب یک شرکت عادی تبدیل به شخص حقوقی شده و سپس جهت تشکیل موسسه دانش بنیان اقدام کنند. بنابراین باید گفت که شرکت دانش بنیان شرکتی است که از ابتدا قابلیت ثبت به در شرکت دانش بنیان را ندارد. بلکه باید ابتدا در اداره ثبت شرکت ها به نام یکی از شرکت های تجاری ثبت شده و پس از کسب شخصیت حقوقی در سامانه ارزیابی شرکت بنیان ثبت نام کنند.
- انجام فرایند ارزیابی و تعیین صلاحیت شرکت ها جهت تبدیل شدن به شرکت دانش بنیان به دلیل حمایت دولت از این موسسات مستلزم پرداخت هیچ هزینه ای نبوده و کاملا رایگان صورت می گیرد. در واقع تمامی هزینه های مذکور از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری پرداخت می گردد و شورای ارزیابی از متقاضیان هزینه ای از این بابت اخذ نمی کنند.
- تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که دارای طرح مشمول حمایت شرکت دانش بنیان هستند، باید تمامی تسهیلات و امکانات دریافتی را طبق قانون برای طرح تایید شده توسط شورا هزینه کنند. در صورتی که محرز گردد اشخاص از تسهیلات دریافتی به نام موسسه دانش بنیان استفاده های دیگری برده است، علاوه بر محرومیت از استفاده مجدد از آن ها مشمول مجازات های دیگری به شرح زیر می شوند.
- در صورتی که فرد متخلف از تسهیلات مالی برخوردار شده باشد، باید علاوه بر رد مال، جریمه نقدی برابر تسهیلات دریافتی را که طبق قانون محکوم به پرداخت آن شده است را نیز بپردازد.
- در صورت که شخص متخلف شرایط برخورداری از تسهیلات ورود به مناقصات را داشته باشد به مدت سه سال از حضور در تمامی مناقصه ها محروم می گردد.
- در صورتی که شخص متخلف به واسطه طرح دانش بنیان از پرداخت مالیات و عوارض معاف شده باشد، باید علاوه بر پرداخت مالیات و عوارض جریمه نقدی برابر با میزان معافیت را نیز پرداخت کند.
- در صورت که شخص متخلف از پوشش بیمه ای برخورد باشد، پس محرز شدن تخلف، محکوم به پرداخت جریمه معادل پوشش بیمه ای دریافتی خواهد شد.
مدارک لازم جهت ثبت شرکت دانش بنیان
با توجه به مطالبی که در مباحث قبلی عنوان کردیم جهت تاسیس و ثبت یک موسسه دانش بنیان، متقاضیان باید به طور کلی دو مرحله را پشت سر بگذارند که این مراحل در وهله اول ثبت یک شرکت تجاری عادی و سپس در مرحله دوم ثبت آن به شرکت دانش بنیان است. بنابراین مدارک مورد نیاز برای این منظور نیز شامل تمام مدارک شرکت اولیه و مدارک مورد نیاز برای تبدیل آن به دانش بنیان می باشد.
درحال حاضر مطابق با قانون افراد متقاضی ثبت شرکت دانش بنیان باید مدارک ذیل را به مرجع ذیصلاح ارائه بدهند.
- کپی مدارک شرکت که شامل اساسنامه، اظهارنامه یا شرکتنامه، آگهی و روزنامه رسمی شرکت ثبت شرکت می باشد
- رزومه شرکت
- کپی مدارک شناسایی نظیر شناسنامه و کارت ملی اعضای هیئت مدیره شرکت
- کپی آخرین مدرک تحصیلی اعضا و موسسین شرکت
- ارائه طرح و یا اختراعی جدید
- ارائه لیستی از آخرین وضعیت بیمه شرکت و همچنین حقوق و مزایای کارمندان آن
- ارائه مدارک آخرین تغییرات صورت گرفته در شرکت در صورت تغییر
- ارائه مجوزهای مربوطه نظیر جواز تاسیس، پروانه بهره برداری
- ارائه آخرین اظهارنامه مالیاتی
انواع شرکت دانش بنیان
معمولا شرکت های دانش بنیان نیز بر حسب شرایط تشکیل و اعضای تشکیل دهنده دارای انواع مختلفی هستند. در یک تقسیم بندی کلی شرکت های دانش بنیان به دو دسته دولتی و خصوصی تقسیم می شوند که این تقسیم بندی بر اساس اعضا و مالکیت سهام صورت می گیرد.
شرکت های دانش بنیان دولتی شرکت هایی هستند که دانشگاه ها مالکیت حداقل ۵۰ درصد از سهام آن را داشته باشند. بنابراین اگر در یک شرکت دانش بنیان، دانشگاه ها نیز جزو سهامداران آن باشند اما درصد سهام آن ها کمتر از ۵۰ درصد باشد، شرکت مذکور در زمره موسسه های دانش بنیان دولتی قرار نمی گیرد.
به این ترتیب شرکت های دانش بنیان خصوصی، شرکت های هستند که اعضای تشکیل دهنده آن فقط اعضای هیبت علمی بوده و درصد سهم دانشگاه ها در آن نیز کمتر از ۵۰ درصد است.
لازم به ذکر است که موسسات دانش بنیان دولتی تحت نظر دولت حمایت می شوند، اما موسسات دانش بنیان خصوصی تابع قوانین حاکم بر شرکت ها هستند و به همین دلیل جهت پیدا کردن جنبه رسمی باید تمامی آن ها در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسند.
چه طرح های استحقاق حمایت به عنوان دانش بنیان را دارند؟
شرکت های دانش بنیان موسساتی هستند که مشمول امتیازات خاصی می شوند. به همین دلیل نیاز است که دارای شرایطی باشند که استحقاق بهره مندی از آن امتیازات را داشته باشند. شرکت های دانش بنیان، تولید کنندگان کالا و خدمات در حوزه دانش بنیانی هستند و باید کالاهای عرضه شده از جانب آن ها به بازار مصرف، کاملا جدید بوده و به نوعی از یک ایده نوین نشان گرفته باشد. به نحوی که دارای قابلیت و کاربردی فراتر از آن چیزی که تاکنون بوده است، باشند.
البته باید دانش تولید کالای مذکور نیز کاملا متعلق به خود شرکت بوده و از جایی کپی برداری نشود. همانطور که گفتیم شرکت های دانش بنیان در راستای هم سو کردن دانش و ثروت تاسیس می شوند، پس طرحی که به عنوان دانش بنیان ثبت می شود باید، طرحی باشد که ارزش سرمایه گذاری را داشته و موسسین این شرکت بتوانند از وقت و سرمایه ای که برای شرکت مذکور صرف می کنند، به سود و منفعت دست یابند.
به هر حال موسسان شرکت دانش بنیان قصد دارند از راه علم و دانش به کسب سود و منفعت بپردازند. به این ترتیب طرح هایی که صرفا جنبه تحقیقاتی داشته هیچ و سودی را عاید اعضای شرکت نمی کنند استحقاق قرار گرفتن در لیست طرح های دانش بنیان را ندارند. همچنین طرح مورد نظر باید قابلیت اشتغالزایی داشته و منجر به ارتقای سطح علمی جامعه و افزایش کیفی کالا و خدمات قابل عرضه به مردم شود.
طرح های که سبب ارتقای سطح تکنولوژی، بهبود اوضاع و احوال دفاعی و رونق اقتصاد کشور و جامعه می شوند، نیز قابلیت تبدیل شدن به طرح دانش بنیان را دارند. به هر حال یک طرح قابل و با ارزش برای دانش بنیان باید دارای پتانسیل بالا بوده و فناوری های برتر و نو را به صنعت کشور عرضه کرده و در طی سرمایه گذاری برای آن شاهد توسعه و آبادانی و همچنین رونق صنعت و اقتصاد کشور و جامعه شد.
مزایای شرکت دانش بنیان
شرکت های دانش بنیان از جمله موسساتی هستند که تخت حمایت دولت قرار دارند. زیرا با توجه به اهدافی که این مجموعه های دنبال می کنند، از جنبه های مختلف به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر رشد و آبادانی کشور تاثیر گذار هستند. در واقع اهداف تشکیل این شرکت ها فقط صرفا رسیدن به سود، منفعت و افزایش سرمایه نیست.
بلکه افزایش تولیدات داخلی، حمایت مخترعان و نابغه های علمی، رشد اقتصادی، کاهش نرخ بیکاری و موارد بسیار دیگری در سایه این شرکت ها دنبال می شود. به همین دلیل قانونگذار و دولت جهت حمایت، امتیازات بیشتری نسبت به سایر شرکت ها برای آنها در نظر گرفته است که شامل موارد زیر هستند.
- بهره بردن از تسهیلات و وام های دولتی با سود کم و بازپرداخت طولانی مدت و حتی در بسیاری از موارد بی بهره
- عدم دریافت عوارض و مالیات از آن ها
- بهره مند شدن از عوارض مالیاتی برای 15 سال
- عدم دریافت عوارض حقوق گمرکی
- بهره مند شدن از سود بازرگانی
- معافیت از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی به مدت پانزده سال
- دریافت تمام یا بخشی از هزینه های تولید، عرضه یا به کارگیری نوآوری و فناوری از طریق اعطاء تسهیلات
- بهره یا بدون بهره بلند مدت یا کوتاه مدت منطبق بر حقوق شرع اسلامی
- اولویت واگذاری تمام یا بخشی از سهام مراکز و مؤسسات پژوهشی دولتی قابل واگذاری به آنها
- مشمول پوشش بیمه ای مناسب به منظور کاهش خطر پذیری محصولات و دستاوردهای دانش
- -نوآوری و فناوری در تمام مراحل تولید، عرضه و به کارگیری اعضا
مهمترین خدمات شرکت های دانش بنیان چیست؟
شرکت های دانش بنیان خدمات زیادی را در اختیار مردم می گذارند. به همین دلیل است که فرایند ثبت راحت تری داشته و همواره مورد حمایت دولت نیز هستند. در شرکت های دانش بنیان انواع و اقسام محصولات کاربردی و همچنین وارداتی که نمونه های مشابه آن ها در کشور وجود ندارد با استفاده از ارتقای دانش و گسترش تکنولوژی ایجاد و تولید شده و سپس با قیمت هایی به مراتب مناسب تر در اختیار مردم قرار می گیرد.
با کمی توجه و دقت، به سادگی می توان دریافت که خدمات دانش بنیان محدود به محصولات جدید و وارداتی با قیمت ارزان نیست. بلکه در این راستا به صورت مستقیم و غیر مستقیم خدمات دیگری نظیر، حفظ ارزش پول کشور، کاهش وابستگی به کشورهای بیگانه، رونق تولید و اقتصاد کشور، رشد صادرات غیر نفتی و در نتیجه افزایش ارز آوری به کشور، کاهش بیماری و افزایش شغل های متعهد برای جوانان مخصوصا اقشار تحصیل کرده و غیره را مردم ارائه می دهند.