ثبت شرکت سهامی خاص
ثبت شرکت سهامی خاص باید مطابق با قوانین و مقررات پیش بینی شده در قانون تجارت صورت بگیرد. قوانین حاکم در این رابطه دارای پیچیدگی های زیادی است که مسلما افراد عادی، چندان قادر به درک و اجرای صحیح آن نیستند. به همین دلیل اغلب توصیه می شود برای انجام این کار از کارشناسان و موسسات حقوقی ماهر و با تجربه کمک خواست. در این مقاله ما تصمیم داریم در رابطه با ثبت شرکت سهامی خاص و مباحث مرتبط با آن صحبت کنیم. امیدواریم مطالب ارائه شده برای شما مفید و مثمر ثمر واقع گردد.
شرکت سهامی خاص چیست؟
مطابق با قوانین موجود در کشور ما، شرکت ها به دو نوع تجاری و غیر تجاری تقسیم می شدند که اصول حاکم بر شرکت های تجاری، در قانون تجارت پیش بینی شده است. شرکت های سهامی از جمله شرکت های نام برده در حقوق تجارت هستند که به دو نوع شرکت سهامی عام و شرکت سهامی خاص تقسیم می شوند.
به این ترتیب می توان گفت که شرکت سهامی خاص، یک نوع شرکت تجاری بوده و از مجموع حداقل سه شخص حقیقی و یا حقوقی با اهداف اقتصادی تشکیل می شود. این نوع شرکت یکی از رایج ترین، شرکت های تجاری در کشور ما است که تمامی سرمایه آن به واسطه موسسین تامین شده و سرمایه حاصل به سهام تبدیل می گردد.
در این نوع شرکت معمولا هر سهام دار به میزان سهام اسمی یا کل مبلغ سرمایه گذاری شده وی در شرکت، از سود و زیان آن نفع و ضرر می برد.
هدف از ثبت شرکت سهامی خاص چیست؟
همانطور که گفتیم شرکت سهامی خاص یک شرکت تجاری بوده و در قانون تجارت نیز نام این شرکت در لیست انواع شرکت های تجاری جای گرفته است. بنابراین می توان گفت که مهمترین هدف تشکیل و ثبت شرکت سهامی خاص کسب سود و منفعت از طریق انجام فعالیت های تجاری می باشد.
به طور کلی این نوع شرکت حتی اگر به منظور انجام فعالیت های غیر تجاری تشکیل شود باز هم در ردیف شرکت های بازرگانی و تجاری جای دارد.
شرایط لازم برای ثبت شرکت سهامی خاص چیست؟
برای آنکه یک شرکت به عنوان شرکت سهامی خاص در دفاتر ثبت شرکت ها ثبت گردد، باید دارای تمامی شرایط لازم و پیش بینی شده در قانون برای این شرکت باشد. مهمترین شرایطی که طبق قانون باید برای ثبت شرکت سهامی خاص وجود داشته باشد به شرح زیر است.
-
تعداد اعضا:
برای ایجاد یک شرکت سهامی خاص، لازم است که حداقل سه شریک به عنوان سهام دار شرکت گرد هم آیند، تا اولین شرایط تشکیل این شرکت فراهم شود. هم اشخاص حقیقی و هم اشخاص حقوقی می توانند جزو سهامداران شرکت سهامی خاص باشند. البته در کنار حداقل سه نفر سهام دار باید دو نفر نیز به عنوان بازرس به تعداد نفرات شرکت افزوده شود.
-
نامگذاری شرکت:
یکی از نکات مهم جهت تاسیس شرکت سهامی خاص توجه به نام آن است. باید نامگذاری شرکت تجاری به طور خاص، مطابق با آن چیزی که در قانون پیش بینی شده است، صورت بگیرد. در غیر این صورت نمی توان عنوان شرکت سهامی خاص به آن داد.
سهامداران می توانند به اختیار خود یک نام مناسب که با نوع فعالیت آن ها نیز تناسب داشته باشد برای شرکت انتخاب کنند. اما نکته ای که بسیار مهم بوده و طبق قانون باید رعایت شود، ذکر عنوان سهامی خاص بعد یا قبل از اسم شرکت است. همچنین نام انتخابی برای شرکت سهامی خاص باید سه سیلابی بوده و هر سه سیلاب آن دارای معنا و مفهوم باشد.
-
عدم نسبت فامیلی:
یکی دیگر از شرایط تاسیس شرکت سهامی خاص این است که نباید بین سهامداران و بازرسان شرکت نسبت فامیلی وجود داشته باشد. زیرا وجود نسبت فامیلی بین سهامداران و بازرسان خلاق قوانین و مقررات شرکت است.
-
بلوکه شدن ۳۵٪ از سهام شرکت:
یکی دیگر از اصول حاکم بر تاسیس شرکت سهامی خاص، بلوکه شدن ۳۵٪ از سرمایه کل شرکت، در نزد یکی از بانک های کشور است. سرمایه مورد نظر باید در حسابی که به نام شرکت است، تا زمان چاپ آگهی روزنامه رسمی در بانک بلوکه شود.
-
حداقل سرمایه:
در قانون تجارت حداقل سرمایه لازم برای احداث شرکت سهامی خاص صد هزار تومان است. بنابراین باید سرمایه ای که از طرف سهامداران شرکت فراهم می شود، از این مبلغ کمتر نباشد. وگرنه طبق قانون شرکت دارای شرایط لازم برای تاسیس و ثبت نیست.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت سهامی خاص چیست؟
برای ثبت شرکت سهامی خاص همچون ثبت دیگر شرکت ها و موسسات حقوقی و خصوصی، یک سری مدارک لازم است. بنابراین متقاضیان اخذ شرکت سهامی خاص باید، تمامی مدارکی را که برای این منظور لازم است ارائه دهند را از قبل آماده کرده و هنگام ثبت تحویل مراجعه مربوطه دهند.
به طور کلی مدارک مورد نیاز برای تاسیس شرکت سهامی خاص به شرح زیر است.
- ارائه کپی مدارک شناسایی اصلی، سهامداران، اعضای هیئت مدیره، موسسین و بازرسان
- ارائه آدرس و کد پستی شرکت
- میزان سرمایه شرکت
- لیست اعضا و سهامداران شرکت با مشخص کردن درصد سهام هر کدام از آن ها
- موضوع فعالیت شرکت
- ارائه حداقل ۵ مورد اسم سه سیلاب خاص و با مفهوم
- ارائه فیش واریزی ۳۵٪ از سرمایه اولیه شرکت، در حسابی به نام حساب شرکت در شرف تاسیس
- اقرار نامه مدیران شرکت مبنی بر عدم ممنوعیت آن ها برای فعالیت های تجاری، به عبارت دیگر مدیران شرکت نباید قانونا از انجام فعالیت های تجاری منع شده باشند.
- اقرار نامه بازرسان شرکت، مبنی بر عدم وجود رابطه فامیلی سببی یا نسبی با مدیران شرکت
- ارائه کپی آخرین روزنامه رسمی و نامه معرفی شخص حقوقی، برای آن دسته از اعضایی که جزو اشخاص حقوقی به شمار می روند.
اگر شخص حقوقی عضو و سهام دار شرکت خارجی باشد، باید گواهی ثبت شرکت در خارج و ترجمه آن به فارسی را نیز به همراه سایر موارد به مرجع ذیصلاح برای ثبت را ارائه دهند.
مراحل ثبت شرکت سهامی خاص
فرایند ثبت شرکت ها یکی از پیچیده ترین مباحث قانون تجارت است که متقاضیان را با سردرگمی های فراوانی رو به رو می سازید. ثبت شرکت سهامی خاص نیز بر خلاف تصور، دارای پیچیدگی های خاص خود بوده و نیاز است متقاضیان جهت راهبرد بهتر و راحت تر مقصود خود با کارشناسان این حوزه مشورت کرده و حتما از مشاوره و راهنمایی های آن ها بهره ببرند.
اما به طور کلی در حال حاضر برای ثبت شرکت باید پس از عقد قرار داد به سایت http://irsherkat.ssaa.ir مراجعه کرده و تمامی مدارک و اطلاعات لازم را در این سایت وارد کرد. در ادامه مطالب ما تلاش می کنیم، مراحل ثبت شرکت سهامی خاص را به زبانی ساده مورد بررسی قرار بدهیم.
-
عقد قرارداد:
عقد قرارداد اولین مرحله ثبت شرکت سهامی خاص است که باید طبق قانون بین شرکا منعقد شود. طرفین عقد با توجه به امکانات و شرایط موجود می تواند به صورت حضوری و یا غیر حضوری از طریق ارتباط آنلاین یا برقراری تماس تلفنی، جهت منعقد نمودن قرارداد شرکت اقدام نمایند.
-
تکمیل مدارک:
برای ثبت شرکت سهامی خاص شرکا و سهامداران و یا نماینده قانونی آن ها ملزم هستند، مدارک مورد نیاز را تکمیل نموده و به کارشناس مرجع مورد نظر تحویل بدهند. متقاضیانی که در ثبت شرکت تعجیل دارند، باید در تکمیل مدارک عجله کرده و حتی المقدور تلاش کنند مدارک را هر چه سریع تر به صورت کامل و بی نقص آماده نموده و تحویل بدهند.
معمولا اطلاعات و مدارک مورد نیاز شامل، اطلاعات متقاضیان، اساسنامه شرکت، متن اظهار نامه شرکت، سهام و سرمایه هر شخص، نام شرکت، سمت اشخاص، موضوع شرکت، ارتباط ما بین اشخاص، متن صورت جلسه شرکت، سرمایه اولیه شرکت، شعب شرکت، روزنامه و شرایط مالی شرکت و اشخاص شرکت است.
-
تایید نام:
هنگام تحویل مدارک بابد متقاضیان حداقل ۵ اسم را به همراه مدارک به مرجع مربوطه تحویل بدهند. در این مرحله کارشناسان نام های معرفی شده را مورد بررسی قرار داده و یکی از آن ها را که از همه مناسب تر هست مورد تایید قرار می دهند. پس از تعیین، نام انتخابی بر روی برگ اظهارنامه قید شده و به مسولان اداره ثبت شرکت ها ارائه می شود.
زیرا جهت قطعی شدن نام شرکت لازم است که نام انتخابی مورد تایید مسئول اداره ثبت شرکت ها نیز قرار بگیرد. پس از طی شدن مراحل نام برده و گرفتن تأییدیه های لازم، نام تعیین شده در واحد تعیین نام، ثبت می گردد.
البته گاهی اوقات نیز ممکن است هیچکدام از نام های ارائه شده موجه نبوده و همه رد شوند. برای آنکه نام های معرفی شده مورد قبول قرار بگیرند باید دارای شرایط زیر باشند.
✓حتما باید ریشه فارسی داشته باشند
✓باید دارای مفهوم و معنا باشند
✓باید تک بوده و تا کنون توسط هیچ شرکت دیگری مورد استفاده قرار نگرفته باشند
✓با فرهنگ و رسوم آداب اسلامی مغایرت نداشته باشند.
-
ارسال اطلاعات به اداره ثبت شرکت ها:
پس از آنکه اطلاعات در سایت ثبت شرکت ها درج شده و نام نیز انتخاب شود، باید متقاضیان منتظر بمانند، تا کارشناسان اطلاعات وارده را مورد ارزیابی قرار داده و در صورت عدم وجود هیچ گونه نقص و ایراد، اطلاعات و مدارک موجود را به اداره ثبت شرکت ها ارسال کنند.
-
امضای اوراق:
در این مرحله باید متقاضی ثبت شرکت، یک پرینت از اوراق چاپی تهیه کرده و از سایر اعضای شرکت بخواهد آن را امضا کنند. پس از امضای اوراق باید آن را به واسطه پست سفارشی به آدرس تادیه پذیرش ارسال کرده و شماره مرسوله پستی را در سامانه اداره ثبت شرکت ها درج نمود.
-
تهیه پیش نویس آگهی:
تهیه پیش نویس آگهی بر عهده کارشناسان بوده که پس از دریافت اوراق و مدارک کامل و بی نقص صورت می گیرد. پس از تهیه پیش نویس آگهی، باید متقاضی به همراه اصل کارت ملی و شناسنامه خود به اداره ثبت شرکت ها مراجعه نماید و مدارک ثثبتی خود را تحویل بگیرد.
-
ثبت آگهی در روزنامه رسمی:
انتشار آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی، پس از تایید تمامی مراحل ثبت شرکت و دریافت شماره ثبت از دفاتر ثبت شرکت ها امکانپذیر است که متقاضی با ارائه مدارک مربوطه و پرداخت هزینه ثبت آگهی به صورت رسمی اقدام می کند.
-
آغاز فعالیت رسمی:
پس از درج آگهی در روزنامه رسمی کشور شرکت سهامی خاص جنبه رسمی پیدا کرده و می تواند فعالیت های تجاری و اقتصادی خود را به صورت رسمی آغاز کند.
نحوه تهیه اساسنامه شرکت سهامی خاص به چه شکل است؟
ماده ۸ قانون تجارت، در رابطه با تهیه اساسنامه شرکت های تجاری بوده که جهت تهیه و تدوین اساسنامه شرکت سهامی خاص نیز می توان به آن استناد کرد.
طبق مفاد قانون ذکر شده، در اساسنامه شرکت باید نام شرکت و نوع فعالیت آن به همراه آدرس شرکت به طور کامل و واضح قید شود. علاوه بر موارد ذکر شده لازم است موارد زیر نیز در اساسنامه شرکت قید گردد.
- مبلغ سرمایه شرکت که شامل تمام سرمایه های نقد و غیر نقد می شود
- مبلغ اسمی شرکت و تعهدات سهام که شامل سهام های بی نام و با نام است
- شرایط افزایش و کاهش سرمایه شرکت
- شرایط انتقال سهام بی نام به سهام با نام و برعکس
- تعیین مدت زمان سال مالی شرکت
- تعیین شرایط و نحوه انحلال شرکت
- تعیین شرایط تشکیل مجامع عمومی شرکت و مقرارت حاکم بر آن
- آدرس و مشخصات کامل مدیران شرکت سهامی خاص و شرایط انتخاب جانشین آن ها
- تعیین حدود و اختیارات هیبت مدیران و مدیران شرکت به طور کامل
- تعیین شرایط انجام وظیفه بازرسان شرکت
ثبت شرکت سهامی خاص چه مزایایی دارد؟
همانطور که در مطالب قبلی نیز گفتیم شرکت سهامی خاص، جزو پرطرفدارترین شرکت ها در کشور ما بوده و درصد بالایی از شرکت های تاسیس شده در کشور، شرکت سهامی خاص هستند. مسلما این نوع شرکت نسبت به دیگر شرکت ها برتر بوده و به همین دلیل از استقبال بیشتری نزد مردم برخوردار شده است.
برخی از مهمترین مزایای ثبت شرکت سهامی خاص به شرح زیر می باشد.
- از آنجایی که سهام کل شرکت که به واسطه اعضای شرکت فراهم شده است، به سهام تقسیم می شود، شرایط نقل و انتقال در آن بسیار راحت بوده و هنگامی که هر کدام از شرکا تمایل به انتقال سهام خود به غیر داشته باشند، این امکان برایشان براحتی فراهم است.
- شرکت های سهامی خاص نسبیت به سایر شرکت ها، اعتبار بیشتری نزد بانک ها و موسسه های مالی دارند. به همین دلیل در مواقعی که نیاز به اخذ وام و تسهیلات داشته باشند، می توانند به موسسات مالی و بانک ها مراجعه کنند. همچنین این شرکت شانس بیشتری نسبت به سایرین جهت شرکت در مزایده و مناقصه ها دارند.
- مسولیت شرکا و سهامداران این شرکت، محدود به میزان آورده آن ها به شرکت است. به همین دلیل مسولیت کمتری متوجه آن ها می شود.
- جهت انتخاب اعضای هیئت مدیره، همه سهامداران می توانند نقش داشته باشند.
- به دلیل تقسیم شدن سرمایه شرکت به سهام، جهت سهام دار شدن در شرکت های سهامی خاص نیاز به سرمایه های چندان زیادی ندارند و هر کس به میزان وسع خود قادر به خرید سهام است. حسن این ویژگی در این است که سرمایه های کوچک یک جا جمع شده و شرایط راه اندازی یک کسب و کار سودآور فراهم می شود.
معایب ثبت شرکت سهامی خاص چیست؟
حال که با مزایای شرکت های سهامی خاص کم و بیش آشنا شدیم، بد نیست گریزی هم بر معایب آن ها داشته باشیم. مهمترین انتقاداتی که می توان به شرکت های سهامی خاص وارد کرد، شامل موارد زیر است.
- شرکت های سهامی خاص قوانین پیچیده و بسیار سختی نسبت به سایر شرکت ها، جهت ثبت، اداره دارند.
- مدیران، بازرسان و هیئت مدیره شرکت های سهامی خاص در فواصل زمانی کوتاهی طبق قوانین حاکم بر این شرکت باید تعویض شوند. مثلا مدیران و هیئت مدیره هر دو سال یک بار و بازرسان شرکت هر یک سال یک بار با از سمت خود کنار رفته و افراد جدیدی به جای آن ها روی کار می آیند. این در حالی است که بسیاری از شرکت های تجاری فاقد این قانون بوده و اعضای هیئت مدیره و بازرسان تا سالیان سال بر روی سمت خود باقی می مانند.
- بسیاری از شرکت ها بدون سپردن هیچ سرمایه ای نزد بانک ها قادر به تأسیس شرکت هستند. این در حالی است که شرکت سهامی خاص با حداقل ۳۵٪ از سهام اولیه شرکت را به حساب شرکت در بانک واریز کند تا امکان ثبت برای آن وجود داشته باشد.
پس از ثبت شرکت سهامی خاص چه اقداماتی باید انجام داد؟
پس از انتشار آگهی ثبت شرکت سهامی خاص در روزنامه رسمی عملا مراحل ثبت شرکت به اتمام رسیده و شرکت وارد مرحله اجرایی وظایف خود شده و شروع به انجام فعالیت های تجاری و بازرگانی می کند. اما فرایند نگهداری و اداره شرکت سهامی خاص، همانند فرایند ثبت آن، پیچیدگی های خود را داشته و نیاز به یک مدیرعامل و هیئت مدیره قابل دارد.
البته قبل از شروع کسب کار، مربوطه بلافاصله پس از ثبت شرکت، اطلاعات شرکت مورد نظر به صورت آنلاین به سازمان تامین اجتماعی و اداره مالیات ارسال می شود. به این ترتیب جهت ارسال بیمه کارکنان شرکت، سازمان تامین اجتماعی یک کد کارگاهی در اختیار شرکت قرار می دهد.
همانطور که گفتیم مراحل اداره شرکت سهامی خاص بسیار پیچیده و تخصصی بوده و لازم است که صاحبان شرکت در لیست کارکنان خود یک حسابدار ماهر و کارکشته داشته باشند، تا امور مالی شرکت بدون گیر و مشکل هدایت شود.