• info@revak.ir
  • 02188808902 02188808901
  • ۰۳/۱۰/۱۴۰۲
  • ثبت شرکت

    ثبت شرکت

    ثبت شرکت

    ثبت شرکت فرآیندی اداری و حقوقی بوده که در طی آن یک مجموعه دارای شخصیت حقوقی، می شود. به عبارت دیگر هر مجموعه ای که با اهداف تجاری و یا غیر تجاری گرد هم آیند، جهت کسب اعتبار باید مجموعه خود را به عنوان یکی از شرکت های پیش بینی شده در قانون، در اداره ثبت شرکت ها ثبت کنند. ثبت شرکت با توجه به نوع آن برای هر کدام از شرکا یک سری حقوق و مسولیت هایی را در پی خواهد داشت. بنابراین قبل از ثبت شرکت هر کدام از شرکا باید به طور کامل با شرح وظایف و همچنین حقوق خود آگاه شوند، تا اگر در آینده به هر دلیلی در معرض ورشکستی قرار گیرد،  تحت عمل انجام شده قرار نگیرند. در ادامه مطالب ما قصد داریم در رابطه مباحث مرتبط با ثبت شرکت صحبت کنیم‌ امیدوارم مطالب ارائه شده مورد قبول شما عزیزان واقع شود.

    شرکت چیست؟

    همانطور که می دانید، واژه شرکت هم خانواده شریک و شراکت بوده و به مجموعه ای اشاره دارد که دارای اعضای بیش از یک نفر است. بنابراین هر گاه اشخاص حقیقی و یا حقوقی با اهداف مختلف اعم از تجاری و غیر تجاری گرد هم آیند، یک شرکت را تشکیل می دهند.

    البته باید متذکر شویم که یک شرکت تنها در زمانی جنبه رسمی پیدا می کنند که در مراجع ذیصلاح مطابق با قوانین مربوطه ثبت گردد. تمامی شرکت هایی که در اداره ثبت شرکت ها به ثبت می رسند، شخصیت حقوقی پیدا کرده و دارای یک سری تکالیف و حقوقی می شوند.‌

    قانون مدنی در ماده ۵۷۱ شرکت را شامل اجتماع حقوق مالکیت متعدد در شیئ واحد به نحو اشاعه می داند. همچنین عنوان می دارد که شرکت ممکن است به صورت اختیاری با اراده اعضای آن و یا آنکه بدون اراده آن ها تشکیل شود که در حالت اول شرکت اختیاری و در حالت دوم شرکت قهری خوانده می شود.

    نحوه ثبت شرکت

    برای ثبت شرکت یک سری قوانینی وجود دارد که اعضای تشکیل دهنده بر اساس ماهیت شرکتی که قصد تاسیس آن را دارند، باید آن قوانین را رعایت کنند. معمولا عمده قوانین تاسیس انواع شرکت در کشور ما، در قانون تجارت پیش بینی شده است. زیرا اکثریت شرکت ها جنبه تجاری داشته و برای تشکیل و آغاز به کار نیاز به یک حداقل سرمایه که از جانب شرکا تامین می شود دارند. البته قانون مدنی نیز در این رابطه قوانینی را پیش بینی کرده است.

    یکی از نکات مهمی که برای تشکیل و ثبت شرکت، باید مورد توجه قرار بگیرد، داشتن دانش حقوقی و اطلاعات لازم در رابطه با ماهیت، نوع شرکتی است که اعضا تصمیم به تشکیل و ثبت آن دارند.

    لازم به ذکر است که سازمان ثبت شرکت ها که یکی از اداره های زیر مجموعه سازمان ثبت اسناد کل کشور به شمار می رود، تمامی امور مرتبط با ثبت شرکت ها را بر عهده دارد. سازمان مذکور جهت تسهیل فرآیند ثبت شرکت، اقدام به راه اندازی یک سایت آنلاین رسمی کرده است که متقاضیان ثبت شرکت با مراجعه به این سایت می توانند فرایند ثبت شرکت خود را به صورت آنلاین طی کنند.

    با توجه به شرایط موجود در حال حاضر اولین مرحله از ثبت شرکت مراجعه به سایت رسمی، سازمان ثبت شرکت ها می باشند. خوشبختانه روند ثبت شرکت، امروزه برخلاف گذشته که کاری بس زمان‌بر و پیچیده بود بسیار ساده شده و متقاضیان ثبت قادر هستند به راحتی از طریق سایت آنلاین مربوطه یا همان سایت ثبت شرکت ها برای این منظور اقدام کنند.

    انواع شرکت

    شرکت دارای انواع و اقسام مختلفی است که هر کدام از آن ها قوانین و ساختار منحصر به فرد خود را دارند. معمولا ابتدای ترین و همچنین کلی ترین تقسیم بندی انواع شرکت با توجه به اهداف آن صورت می گیرد.

    به نحوی که اگر شرکتی به منظور انجام فعالیت های اقتصادی و کسب سود و منفعت تشکیل  شود در زمره شرکت های تجاری و اگر دارای اهداف غیر اقتصادی باشد شرکت مدنی نام می گیرد. در ادامه مطالب ما سعی بر آن داریم که به صورت مفصل در رابطه با دو مورد یاد شده سخن بگویم.

    ۱- شرکت تجاری

    همانطور که گفتیم؛ مبنا و پایه اصلی شرکت تجاری عرف و قوانین تجاری بوده مه معمولا با اهداف کسب سود و منفعت از انجام فعالیت های اقتصادی در زمینه های کشاورزی، صنعتی، تولیدی  تشکیل می شود. در واقع تمامی فعالیت های شرکت های تجاری پیرامون امور بازرگانی بوده و سود حاصل از آن نیز به نسبت سهم شرکا بین اعضای تشکیل دهنده تقسیم می گردد.

     شرکت های تجاری بسیار متنوع هستند و مطابق با ماده ۲۰ قانون تجارت کشور، در حال حاضر به ۷ دسته تقسیم می شوند و به شرح زیر هستند.

    • شرکت سهامی:

    در شرکت سهامی، که یک شرکت تجاری بازرگانی است، سرمایه و دارایی آن که به وسیله اعضا فراهم شده و به سهام تقسیم می شود. سپس هر کدام از اعضا به میزان سهام اسمی خود دارای مسولیت می گردند. باید متذکر شویم که جهت تاسیس یک شرکت سهامی باید حداقل سه نفر مشارکت داشته باشند.

    شرکت سهامی نیز خود به دو دسته شرکت سهامی عام و شرکت سهامی خاص تقسیم می شود. در شرکت سهامی عام که شرایط حضور در بورس را نیز دارد باید حداقل ۵۱ درصد از سرمایه و سهام آن از طریق فروش سهام به وسیله موسسین آن به مردم تامین گردد.

    طبق قانون برای تاسیس شرکت سهامی عام حداقل سرمایه مورد نیاز  ۵ میلیون ریال است. اما در شرکت سهامی خاص تمام سرمایه و سهام شرکت که نباید کمتر از یک میلیون ریال باشد را خود موسسین تامین می کنند.

    • شرکت با مسولیت محدود:

    برای تاسیس شرکت با مسولیت محدود نیاز به دو یا چند نفر بوده و بر عکس شرکت سهامی نیاز نیست سرمایه آن به سهام تبدیل گردد. این شرکت با اهداف تجاری تشکیل شده و هر کدام از اعضای آن به میزان سرمایه ای که برای تاسیس این شرکت اختصاص داده اند، در مقابل بدهی و قروض شرکت مسولیت دارند.

    برای آنکه یک شرکت عنوان مسولیت محدود را بگیرد، باید این عنوان در کنار اسم آن قید شده و همچنین تمام سهم الشرکه غیر نقدی آن نیز تقدیم شرکت شود. وگرنه در غیر این صورت به نام شرکت تضامنی شناخته می گردد. همچنین ذکر نام هر کدام از اعضای شرکت در کنار نام آن، آن فرد در مقابل اشخاص ثالث، حکم شریک تضامنی را دارد.

    تاسیس و ثبت این نوع شرکت نسبت به سایر موارد در کشور رایج تر بوده و اعضای تشکیل دهنده آن در اکثر موارد با یکدیگر نسبت دوستی و فامیلی دارند.

    • شرکت تضامنی:

    شرکت تضامنی نیز با وجود دو شریک، شرایط ثبت و‌ کسب شخصیت حقوقی را پیدا می کند. منظور از شرکت تضامنی این که در آن برعکس شرکت با مسولیت محدود، میزان مسولیت اعضا فقط مختص به دارای آن ها در شرکت نبوده و در صورت ورشکستی، هر کدام از آن ها مجبور به پرداخت کل بدهی شرکت هستند. بنابراین علاوه از دست دادن سرمایه خود نسبت به بدهی مازاد بر سهم خود از شرکت نیز مسئول می باشند. در این شرکت لازم است که حداقل نام یکی از شرکا به عنوان شریک ضامن در کنار نام تضامنی قید گردد.

    • شرکت نسبی:

     شرکت نسبی، نیز یک شرکت تجاری بوده و هدف اصلی تشکیل آن انجام امور تجاری است. در این شرکت هر کدام از اعضای آن که ممکن است دو نفر یا بیشتر باشد به میزان سرمایه ای که جهت تشکیل شرکت ارائه داده اند در مقابل بدهی های آن مسولیت دارند. طبق قوانین موجود در کنار نام شرکت نسبی نیز باید حداقل نام یکی از شرکا قید گردد.

    • شرکت مختلط سهامی:

    شرکت مختلط سهامی متشکل از چند شریک سهامی و یک یا چند شریک ضامن است. در این نوع شرکت سرمایه شرکای سهامی به سهام تبدیل شده و هر کدام از آن ها به میزان سهامی که در شرکت دارند در قابل طلبکاران شرکت دارای مسولیت می شوند. اما سرمایه شرکا یا شریک ضامن به شکل سهام درنیامده و در صورت ورشکستی شرکت مسئول پرداخت کلیه قروض شرکت به اشخاص ثالث است.

    • شرکت مختلط غیر سهامی:

    برای تشکیل این نوع شرکت معمولا شرکت های مسولیت محدود با شرکت های تضامنی مخلوط شده و یک مجموعه واحد به نام شرکت مختلط غیر سهامی را تشکیل می دهند. بنابراین میزان مسولیت هر کدام از اعضایی که به عنوان شریک با مسولیت محدود به این شرکت ملحق شده اند به میزان سرمایه آن ها بوده و برعکس شرکای تضامنی هر کدام به تنهایی مسؤول پرداخت تمام حق و حقوقی که به گردن شرکت است می باشند.

    • شرکت تعاونی:

    شرکت تعاونی یک نوع شرکت تولیدی است و اعضای تشکیل دهنده آن به منظور تولید یک کالای خواص جهت مصرف مردم گردهم می آیند. معمولا حق رای اعضای تشکیل دهنده شرکت تعاونی هیچ ارتباطی با میزان سرمایه آن ها ندارد و همه شرکا فارغ از میزان سرمایه ای که برای تشکیل شرکت گذاشته اند در آن صاحب یک حق رای هستند.

    ۲- شرکت مدنی

    شرکت های مدنی نیز همچون شرکت های تجاری از اجتماع دو یا چند نفر اشخاص حقیقی و یا حقوقی تشکیل می شوند. در قانون مدنی، شرکت به معنای اجتماع مالکین متعدد در یک شیئ واحد به شکل شراکتی است که با سرمایه نقدی و غیر نقدی تشکیل می یابد.

    در شرکت های مدنی سرمایه مورد نظر به مالکیت شرکت در نمی آید، بلکه هر شریک به شکل جداگانه مالک سرمایه و دارای خود بوده و تنها اداره امور مرتبط با شرکت جنبه مشارکتی پیدا می کند.

     چه مدارکی برای ثبت شرکت لازم است؟

    ثبت شرکت در گروه ارائه یک سری مدارک است که متقاضیان باید جهت انجام تقاضای خود آن ها را به مرجع مربوطه تحویل دهند. البته اگر تصمیم بر آن باشد که فرایند اجرای درخواست ثبت شرکت به صورت آنلاین و غیر حضوری صورت بگیرد، در مواردی که نیاز به کپی مدارک است، اسکن مدارک کافی بوده و نیاز به صرف مخارج اضافی جهت کپی نیست.

    به طور کلی مهمترین مدارکی که تقریبا تمامی متقاضیان ثبت شرکت باید ارائه دهند به شرح زیر است.

    • ارائه دو نسخه از اساسنامه ی شرکت
    • ارائه دو نسخه از اظهار نامه
    • ارائه دو نسخه از صورت جلسه ی مجمع عمومی موسسین شرکت
    • ارائه دو نسخه از صورت جلسه هیات مدیره شرکت
    • ارائه مجوز اخذ شده برای ثبت شرکت از مراجع ذیصلاح یا سازمان ثبت شرکت ها
    • ارائه آگهی دعوت مجمع موسسین شرکت
    • ارائه کپی شناسنامه مدیران شرکت
    • ارائه گواهی بانکی واریز حداقل 35 % از سرمایه شرکت

    مراحل ثبت شرکت به چه صورت است؟

    همانطور که در مباحث قبلی اشاره کردیم ثبت شرکت یک فرایند اداری بوده و همچون سایر فرآیندهای اداری قوانین و ضوابط خاص خود دارد. در حال حاضر بر خلاف گذشته که جهت ثبت شرکت نیاز به مراجعه حضوری به سازمان ثبت شرکت ها در مرکز استان محل زندگی بود، افراد متقاضی می توانند حتی در منزل خود نیز برای این منظور اقدام نمایند.

    در واقع امروزه متقاضیان ثبت شرکت جهت رسمی کردن فعالیت خود باید در اولین گام به سایت رسمی سازمان ثبت شرکت ها مراجعه کرده و استارت کار را بزنند. البته نا گفته نماند که این امر شامل حال کسانی می شود که دارای تجربه و تخصص کامل در این رابطه هستند. بنابراین افراد عادی نیز همچون گذشته به دلیل پیچیدگی های حقوقی فرایند ثبت شرکت همچنان در این رابطه دچار سردرگمی شده و زمان و هزینه خود را بیهوده تلف خواهند کرد. پس بهتر است انجام فرایند ثبت شرکت به موسسات ثبت شرکت های  با تجربه و خوشنام سپرده شود.

     همچنین باید متذکر شویم که در حال حاضر نیز ثبت شرکت بدون داشتن دانش حقوقی کافی خطرناک بوده و ممکن است در آینده شما را دچار درد سر کند. به همین دلیل اکیدا توصیه می کنیم که قبل از هر اقدامی با کارشناسان این حوزه مشورت کرده و پس از کسب اطلاعات لازم و آگاهی از آثار ثبت شرکت در آینده، در این باره وارد عمل شوید.

    باید متذکر شویم که روند تعیین نام شرکت بسیار مهم بوده و باید جهت ثبت هر نوع شرکتی، ابتدا طبق مقررات حاکم یک نام برای آن انتخاب شود. نام انتخابی نباید مشابه با دیگر شرکت های ثبت شده در اداره ثبت شرکت ها باشد. به همین دلیل برای قطعی شدن نام انتخابی شرکت، باید اداره کل ثبت شرکت ها در تهران آن را مورد تأیید قرار بدهد.

    پس از آنکه تمامی مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت به مرجع مربوطه تقدیم شود، یک پیش نویس آگهی که به واسطه کارشناسان اداره ثبت شرکت ها تنظیم می گردد! در اختیار متقاضیان ثبت شرکت یا نماینده قانونی آن ها قرار می گیرد.

    در صورتی که انتشار آگهی نیازمند اخذ اجازه از مقامات دیگری نباشد، متقاضیان برای دریافت حق الدرج آگهی، باید به نمایندگی روابط عمومی مراجعه کنند. پس از آنکه مبلغ مورد نیاز برای حق الثبت و حق الدرج آگهی در روزنامه رسمی پرداخت شود، آگهی ثبت شرکت انتشار می یابد.

     هزینه ثبت شرکت چقدر است؟

    همانطور که گفتیم؛ شرکت ها دارای تنوع زیادی بوده و هر کدام از آن ها برای تشکیل و ثبت, قوانین خاص خود را دارند. بنابراین میزان هزینه ای که برای ثبت هر نوع شرکت لازم است، یک عدد ثابتی نبوده و بر حسب ماهیت شرکت ها هزینه ها نیز متغیر است.

    به عنوان مثال پرداخت هزینه تمبرهای ثبتی مالیاتی یکی از الزامات ثبت هر نوع شرکت است که مبلغ آن بر اساس نوع شرکت متفاوت می باشد. در صورتی که متقاضیان تمایل داشته باشند قبل از اقدام به ثبت شرکت از میزان هزینه های مورد نیاز برای این منظور اطلاع یابند، باید با کارشناسان ثبتی ارتباط گرفته و از آن ها مشاوره دریافت کنند.

    در این صورت تمامی ابهامات موجود در رابطه با هزینه های ثبت شرکت مورد نظر رفع خواهد شد. البته ناگفته نماند که  آنلاین شدن فرایند ثبت شرکت نیز در این زمینه بی تاثیر نبوده و باعث حذف هزینه سنگینی رفت و آمد شده و در نتیجه منجر به کاهش مخارج ثبت شرکت می شود.

    مزایای ثبت شرکت چیست؟

    با توجه به موارد ذکر شده، مشخص شد که ثبت هر شرکت با توجه به ماهیت و نوع آن شرایط مختص به خود را دارد. در واقع تشکیل و ثبت شرکت یک فرایند حقوقی بوده که قبل از اقدام به اجرای کردن آن، باید تک تک شرکا از تمامی مزایا و همچنین معایب و آثار آن در آینده اطلاع کامل داشته باشند.

    به عبارت دیگر هر چند که ثبت شرکت امروزه بسیار ساده‌تر از قبل شده است، اما آثار آن هیچ تفاوتی با قبل نکرده و پس از ثبت شرکت هر کدام از شرکا بر حسب نوع شرکت دارای وظایف و مسولیت هایی می شوند. در صورتی که هر کدام از شرکا دانش حقوقی لازم در این باره را نداشته باشند، ممکن است در آینده دچار درد سر شوند. اما به طور کلی ثبت شرکت دارای مزیت های زیادی بوده که در ادامه ما برخی از آن ها معرفی خواهیم کرد.

    • پرداخت مالیات:

    معمولا پس از ثبت شرکت، یکی از وظایفی که برای آن تعریف می شود، پرداخت مالیات است. برای این منظور تمامی شرکت هایی که در اداره ثبت شرکت ها به ثبت می رسند، باید به سازمان دارای معرفی شوند.

    البته بسیاری از افراد این موضوع به عنوان یک عیب می نگرند، اما به طور کلی با توجه به آثار مثبتی که پرداخت مالیات بر چرخه اقتصاد کل کشور دارد، ما آن را به عنوان یک مزیت در نظر می گیریم.

    • پیدا کردن جنبه رسمی:

    مهمترین مزیت ثبت شرکت، بخشیدن جنبه رسمی به فعالیت آن می باشد. در حقیقت پس از ثبت شرکت به دلیل اعتباری که به دنبال ثبت برای آن ایجاد می گردد، کسب و کار شرکت نیز رونق گرفته و قراردادها نیز با سهولت بیشتری عقد می شود. زیرا طرفین مقابل در صورت ثبت شرکت به راحتی اعتماد کرده و با آرامش خاطر بیشتری وارد عمل می شوند.

    • معرفی راحت برند و محصولات:

    دیگر مزیت مهم ثبت شرکت معرفی محصولات و برند شرکت به بازار هدف است که این امر نیز پیامدهای مثبت خود را در پی خواهد داشت.

    • شفافیت در تقسیم سود:

    یکی دیگر از فایده های ثبت شرکت تقسیم سود آن به صورت عادلانه بین شرکا می باشد. زیرا در اساسنامه شرکت تمامی شرایط و ضوابط مربوطه ذکر می شود.