دفاتر پلمپ
دفاتر پلمپ یکی از ابزارهای تمامی شرکت ها پس از ثبت در دفاتر ثبت شرکت ها بوده و معمولا بر حسب میزان کارکرد شرکت ممکن است ۵۰, ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ برگی باشد. فلسفه نیاز شرکت ها به دفاتر پلمپ، ثبت اظهارنامه مالیاتی و درآمدهای شرکت در آن است. به عبارت دیگر این ابزار به منظور مشخص کردن عملکرد مالی شرکت برای آن واجب بوده و در صورت عدم اقدام برای اخذ و تکمیل آن شرکت علی الرأس خواهد شد. در ادامه مطالب با طور کلی با تمامی مباحث مرتبط با این موضوع صحبت خواهیم کرد، اگر تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در رابطه شرایط اخذ و تکمیل و همچنین اهمیت این دفاتر دارید، پیشنهاد می دهیم حتما تا انتهای مطالب همراه ما باشید.
دفاتر پلمپ چیست؟
طبق مفاد ماده ۶ قانون تجارت، تمامی تجار به غیر از کسبه جز و شرکت ها پس از آنکه به صورت رسمی ثبت شده و شخصیت حقوقی پیدا می کنند، فارغ از آنکه دارای کارکرد و یا فاقد کارکرد باشند، باید جهت پلمپ دفاتر تجاری خود اقدام کنند، تا عملکرد مالی خود را که شامل اظهار هزینه ها و درآمدهای شرکت می شود را در آن ثبت نمایند.
تعداد صفحات دفاتر پلمپ، بر حسب میزان عملکرد تجار و شرکت انتخاب می شود و ممکن است ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ ۲۰۰ باشد. تک تک برگ های دفاتر پلمپ از طرف اداره مالیات و ثبت شرکت ها پلمپ می شود. شرکت ها باید قبل از شروع سال مالی جدید، جهت جهت پلمپ دفاتر سال مالی خود اقدام کنند. البته گاهی به دلیل کارکرد بالای شرکت، ممکن است قبل آغاز سال مالی جدید صفحات دفاتر پلمپ آن به پایان برسد که در چنین شرایطی، شرکت مذکور می تواند برای همان سالی که در آن هست، دفاتر پلمپ جدید دریافت کنند.
دلیل حائز اهمیت بودن دفاتر پلمپ و لزوم انجام این کار برای صاحبان کالا و خدمات تعریف شده در قانون و شرکت ها این است که دفاتر فوق، یکی از مهمترین ابزارهایی هست که دولت با استناد به آن می تواند جهت رسیدگی به مالیات اشخاص مشمول پرداخت مالیات مستقیم و تعیین میزان آن اقدام کند.
مراحل پلمپ دفاتر تجاری
تمامی متقاضیانی که قصد پلمپ دفاتر تجاری خود را دارند می توانند به صورت آنلاین برای این خواسته خود اقدام کنند. بنابراین در اولین گام پس از تهیه مدارک لازم ، این است که به سامانه https://irsherkat.ssaa.ir مراجعه کرده و درخواست خود را آن ثبت کنند. برای این منظور باید طبق مراحل زیر پیش بروند. منتهی قبل از آن که ما مراحل ثبت آنلاین پلمپ دفاتر را شرح دهیم، باید به دو نکته مهم در این باره اشاره کنیم. اول آنکه ثبت آدرس صحیح در این سامانه بسیار مهم بوده زیرا تمامی مدارک شما به آدرس درج شده در سامانه مذکور ارسال خواهد شد.
نکته دوم در رابطه تکمیل صحیح و بی عیب و نقص اطلاعات است. از آنجایی که امکان اصلاح موارد اشتباه شده پس از ثبت و تایید وجود ندارد، در صورتی که متقاضی هنگام تکمیل فرم موجود در سایت دچار اشتباه شود ارسال اظهار نامه با مشکل روبه شده و در نتیجه شخص متحمل پرداخت جریمه مالیاتی خواهد شد. بنابراین توصیه می کنیم افرادی که قادر به تکمیل بی عیب و نقص اظهار نامه پلمپ دفاتر نیستند، از انجام این کار خودداری کرده و آن را به کارشناسان این حوزه واگذار نمایند تا بعداً دچار مشکل نگردند.
- ورد به سامانه دفاتر اظهارنامه پلمپ دفاتر
- سپس گزینه اظهارنامه پلمپ دفاتر را انتخاب نموده و بر روی آن کلیک نموده
- در این مرحله یک صفحه باز خواهد شده که یک سری مشخصات را از متقاضی می خواهد که باید متقاضی مشخصات کامل شرکت که شامل تابعیت و شناسه و آدرس ثبت است را در آن وارد کرده و آن ها را تایید کند.
- در این مرحله پس از ثبت و تایید اطلاعات، سامانه فیش ثبت اظهارنامه پلمپ دفاتر به متقاضی خواهد داد.
- ارسال درخواست به همراه مدارک کامل، از طریق پست به مرجع ثبت شرکت ها
- بررسی وضعیت درخواست، پس از ارسال مدارک از طریق پست، به واسطه کارشناسان مرجع مربوطه
- تایید صحت اطلاعات در صورت عدم هیچ گونه عیب و نقص در مدارک ارسالی و همچنین عدم مغایرت مدارک ارسالی با مدارک ثبتی در سامانه
- صدور اجازه پرداخت وجه دفاتر پلمپ از طرف مرجع ذیصلاح
- مراجعه متقاضی به سامانه پس از اخذ اجازه پرداخت وجه و اقدام جهت پرداخت اینترنتی آن.
مدارک مورد نیاز جهت پلمپ دفاتر
مدارک مورد نیاز جهت درخواست پلمپ دفاتر تجاری با توجه به نوع شخص متقاضی متفاوت خواهد بود. به عبارت دیگر مدارکی که را اشخاص حقیقی برای این منظور باید به مرجع مربوطه ارائه بدهد، متفاوت از مدارکی از که از اشخاص حقوقی خواسته می شود.
به همین دلیل ما نیز مدارک مورد نیاز را در دو بخش مجزا توضیح خواهیم داد. منتهی قبل از معرفی و بررسی مدارک مورد نیاز، باید متذکر شویم که مدارک فوق باید جهت ارسال پستی تهیه شوند. به عبارت دیگر پس از آن که متقاضی درخواست خود را به صورت آنلاین به ثبت رساند، باید یک سری مدارک نیز برای ارسال درخواست خود به صورت پستی مهیا کند که به شرح ذیل می باشد.
مدارک مورد نیاز برای پلمپ دفاتر اشخاص حقیقی:
- اصل اظهارنامه پلمپ دفاتر مهر و امضاء شده دریافتی از اینترنت
- کپی مدارک شناسایی نظیر شناسنامه یا کارت ملی متقاضی پلمپ دفاتر
- کپی پروانه کسب و یا مجوز فعالیت کسب
مدرک مورد نیاز جهت پلمپ دفاتر اشخاص حقوقی:
- ارائه کپی کارت ملی مدیر عامل شرکت
- ارائه وکالتنامه وکیل قانونی شرکت در صورتی مراحل پلمپ دفاتر از جانب وکیل انحام می گیرد
- ارائه کپی روزنامه کثیرالانتشاری که آگهی ثبت شرکت در آن درج شده است
- ارائه آگهی تغییرات شرکت پس از ثبت، در صورتی که تغییراتی ایجاد شده باشد
چه اشخاصی موظف به پلمپ دفاتر تجاری خود هستند؟
مطابق با قوانین موجود، تمامی تجار و شرکت های تجاری باید دارای دفاتر پلمپ باشند. قانون به صورت جزئی تمامی اشخاص و شرکت های ارائه دهنده کالا و خدمات را که مشمول قانون پلمپ دفاتر تجاری خود هستند را مشخص کرده است که ما در ادامه مطالب آنها را معرفی خواهیم کرد.
- تمامی اشخاصی که ۱۰ برابر درآمد آنها طبق برگ قطعی مالیات از سال ۹۱ به بعد بیش از ۳ میلیارد تومان است
- تمامی وکلا، کارشناسان رسمی دادگستری و پزشکانی که درآمد آن ها ۱.۵ میلیارد تومان بیشر در سال است
- تمامی تشکل های قانونی که فارغ از حجم فعالیتی که دارند، در رده مودیان گروه اول آیین نامه اجرایی ماده ۹۵ قانون مالکیت مدنی هستند
- تمامی اشخاصی که دارای بیمارستان خصوصی، زایشگاه، کلنیک های تخصصی و موارد مشابه دیگر هستند
- تمامی اشخاص حقیقی که شغل آن جزو مشاغل گروه اول موضوع آیین نامه اجرایی ماده ۹۵ قانون مالکیت مدنی است
- تمامی اشخاصی که مجموع فروش آنها بیش از ۳ میلیارد تومان در سال است
- تمامی اشخاصی که دارای صرافی و مشاغل مرتبط با آن هستند
- تمامی اشخاصی که دارای فروشگاه های زنجیره ای دارای مجوز فعالیت از وزارتخانه ذیربط هستند
- تمامی اشخاصی که دارای کارت بازرگانی هستند
- تمامی اشخاصی که دارای واحدهای تولیدی نظیر کارخانه هستند
- تمامی اشخاصی که دارای جواز تأسیس و پروانه بهره برداری معادن بوده و جواز فوق را از وزارتخانه ذیربط اخذ کرده اند
- تمامی اشخاصی که دارای هتل های سه ستاره و بالاتر هستند.
نحوه پلمپ دفاتر به چه صورت است؟
قبل از آنکه به بررسی نحوه پلمپ دفاتر بپردازیم، باید یادآوری کنیم که مرجع ذیصلاح جهت پلمپ دفاتر تجاری، اداره ثبت شرکت ها می باشد. مرجع نام برده برای پلمپ دفاتر در اولین اقدام خود تمامی صفحات آن را شماره گذاری کرده و آن گاه شماره ثبت شرکت را نیز در همه صفحه های آن وارد می کند.
همچنین کنار شماره صفحه و شماره ثبت شرکت مهر اداره ثبت شرکت ها را نیز درج می کند. به این ترتیب شرکت ها و تجار نمی تواند هیچکدام از صفحات دفاتر پلمپ را مخدوش کنند. همچنین هر گونه احتمال جابجایی و تغییر اطلاعات در این دفاتر تقریبا غیر ممکن می شود.
به همین دلیل نیاز است که شرکت ها و صاحبان کالا و خدماتی که موظف به تهیه دفاتر پلمپ هستند، باید از کارشناسان و افراد خبره جهت تکمیل این دفاتر بهره بجویند.
اشخاص موظف هستند در پایان هر سال مالی دفاتر پلمپ را به اداره مالیات کشور جهت تعیین میزان مالیات خود از طریق کارشناسان اداره مالیات، تحویل بدهند.
باید متذکر شویم که شرکت ها موظف هستند تا ده سال دفاتر پلمپ خود را نگهداری کرده و از مخدوش کردن آن خودداری کنند. محل نگهداری دفاتر فوق نیز شرکت بوده و باید این دفاتر تا ده سال جزو اسناد مهم شرکت حفظ و نگهداری شوند. همچنین در مواقعی که شرکت انحلال شود، نیز نگهداری دفاتر پلمپ دارای اهمیت بوده و مدیران شرکت موظف هستند، پس از مشورت با مدیر ثبت اسناد محل مشخصی را برای نگهداری دفاتر پلمپ در نظر بگیرند.
نحوه تکمیل دفاتر پلمپ به وسیله مودیان
قبل از آن که مراحل تکمیل دفاتر پلمپ به واسطه مودیان را مورد بررسی قرار بدهیم، لازم است در ابتدا متذکر شویم که تمامی شرکت ها، حتی شرکت هایی، که هیچ گونه فعالیت تجاری انجام نمی دهند و عدم فعالیت خود را نیز به اطلاع مرجع مربوطه رسانده اند، نیز موظف هستند که هر ساله دفاتر پلمپ خود را تکمیل کرده و به اداره مالیات کشور تحویل دهند.
تکمیل کردن دفاتر پلمپ نیز در جایگاه خود دارای اهمیت بوده و از آنجایی که امکان دست کاری و جابجایی و مخدوش کردن هیچکدام از صفحات دفاتر پلمپ امکان پذیر نیست، متصدیان تکمیل آن باید بسیار وارد و کاربلد باشند تا مرتکب اشتباهی که صاحبان این دفاتر را مشمول پرداخت جریمه می کند، نشوند.
همانطور که گفتیم لازم است که تمامی معاملات، صادرات، واردات تجار و شرکت در دفاتر پلمپ درج شود که این اقدامات باید به مرتب با ذکر تاریخ و تمام جزئیات آن در صفحات مخصوصی که در این دفاتر است نوشته گردد. متصدیان این امر جهت پیشگیری از خط خوردگی دفاتر پلمپ، در ابتدای امر باید مواردی را که قصد درج در این دفاتر دارند را در چرک نویس و تنظیم نموده و پس از تکمیل اطلاعات آن ها را در صفحات مخصوص دفاتر پلمپ وارد کنند.
لازم به ذکر است که دفتر پلمپ تجار، یکی از اسناد قابل استناد برای تجار دیگر جهت انجام مراودات تجاری بوده و به همین دلیل از جمله مواردی به شمار می روند که بر رونق کسب و کار آنها تاثیر گذار هستند. به همین دلیل باید تجار گرامی حتی امکان سعی کنند دفاتر پلمپ خود را طبق قوانین و مقررات حاکم بر این امر تکمیل کنند.
همچنین مطابق با مفاد ماده ۱۴ قانون تجارت در صورتی که دفاتر پلمپ تجار مطابق با قوانین تکمیل نشود به عنوان سندی بر علیه او خواهد بود. به همین دلیل توصیه اکید ما به بازرگانان و تجار عزیز این است که جهت تکمیل دفاتر فوق حساسیت به خرج داده و از اشخاص کاربلد و با تجربه در این امر حتما کمک بگیرند.
لازم است هنگام پلمپ دفاتر تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی، سال مالی، ماه مالی و روز مالی مورد نظر خود را مشخص کرده و همه ساله در تاریخ معین کرده جهت ارسال آن به اداره مالیات کشور مبادرت ورزند.
عدم پلمپ دفاتر چه عواقبی را در پی دارد؟
پس از ثبت شرکت، یکی از اقدامات مهمی که آن ها باید انجام دهند پلمپ دفاتر و تعیین سال، ماه و روز تسلیم آن به اداره مالیات کشور است. از آنجایی که این امر ارتباط مستقیم با حفظ نظم امور مرتبط با مالیات و همچنین برقراری عدالت در کشور دارد، قانون برای آن دسته از اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول، که از انجام وظیفه خود سرباز می زنند یکی سری پیامدهای را پیش بینی کرده است.
دریافت کد اقتصادی برای شرکت ها بسیار مهم بوده و در صورت نداشتن کد مذکور عملا انجام هر گونه فعالیت اقتصادی برای آن ها منتفی می باشد. قانون جهت الزام شراکت ها به پلمپ دفاتر، ارائه کد اقتصادی به آن ها را منوط به پلمپ دفاتر کرده است. با این اوصاف هیچ کدام از شرکت های تجاری تا زمانی که برای پلمپ دفاتر اقدام نکرده اند مجاز به دریافت کد اقتصادی نیستند.
همچنین هر شرکتی که، مالیات خود را به صورت شفاف پرداخت می کند، جهت پلمپ دفاتر بدون هیچ گونه غل و غشی در موعد مقرر اقدام می کند. بنابراین اشخاص حقیقی و حقوقی که در پلمپ دفاتر تجاری تعلل به هرج می دهند، و آن ها را بی عیب و نقص تکمیل نمی کنند، در برابر قانون محکوم به فرار از مالیات بوده و متحمل پرداخت جریمه خواهند شد.
به طور کلی پلمپ دفاتر اقدامی کم هزینه بوده و همچنین نیاز به صرف زمان زیادی نیز ندارد، به همین دلیل، توصیه می شود اشخاص جهت برطرف کردن سوء ضن قانون از خود در اوایل سال مالی جهت انجام آن اقدام نمایند.
یکی از مهمترین مزیت پلمپ دفاتر، قابل استناد بودن آن ها در مواقعی نیاز است. هنگامی که اشخاص جهت پلمپ دفاتر خود به موقع اقدام کنند، در مواقع نیاز در محاکم قضایی می توانند از آن به عنوان یک سند مهم و قابل استناد بهره بگیرند.
انواع دفاتر پلمپ
-
دفاتر روزنامه:
دفتر روزنامه دربردارنده تمامی ریز هزینه ها و سود و ضررهای روزانه است. همانطور که مشاهده می فرمایید، این نوع دفتر با فعالیت های روزانه تجار و شرکت ها در ارتباط بوده و باید تمامی دیون و مطالبات و همچنین صادرات و واردات روزانه با تمام جزئیات در آن ثبت گردد.
-
دفاتر کل:
دفتر کل به صورت هفتگی تکمیل می شود و معمولا اطلاعات وارده در دفتر روزانه به صورت هفتگی در آن درج می شود. مفاد ماده ۸ قانون تجارت مرتبط با این دفتر بوده و مطابق آن باید تجار تمامی معاملاتی را که در طول هفته انجام می دهد، پس از ثبت در دفتر روزانه در این دفتر نیز ثبت کند. دفتر کل دارای صفحات مخصوصی بوده که باید اطلاعات مرتبط با هر صفحه به صورت کامل و مرتب در آن درج گردد.
-
دفتر دارایی و دفتر کپیه:
علاوه بردو دفتر نام برده دفتر دارایی و کپیه نیز جزو دفاتر شرکت ها به حساب می روند و این دفاتر نیز هر کدام در جایگاه خود دارای کاربرد و اهمیت هستند.
هزینه مورد نیاز جهت پلمپ دفاتر
همانطور که در مطالب قبلی نیز عنوان کردیم به طور کلی پلمپ دفاتر تجاری، اقدامی کم هزینه بوده و مودیان نباید نگران هزینه های مورد نیاز برای این امر باشند. همچنین نباید اشخاص به دلیل هزینه ناچیز مورد نیاز برای این امر، انجام آن را پشت گوش انداخته و خود را در معرض پیامدهای ناشی آن قرار دهند.
در ابتدای مطالب نیز اشاره کردیم که دفاتر پلمپ شامل دفاتر ۵۰, ۱۰۰, ۱۵۰ و ۲۰۰ برگی است که اشخاص حقیقی و حقوقی با توجه به تعداد معاملاتی که در طی یک سال مالی انجام می دهند، باید دفتر مناسب با تعداد برگ کافی را از بین چهار مورد نام برده انتخاب کند. لازم به ذکر است که تعرفه در نظر گرفته شده از جانب قانون برای پلمپ هر کدام از دفاتر مذکور متغیر بوده و هر چقدر تعداد برگ ها افزایش یابد هزینه پرداختی از جانب متقاضی جهت پلمپ نیز بیشتر می شود.