کد اقتصادی
کد اقتصادی به کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که دارای فعالیت تجاری هستند تعلق می گیرد و فلسفه آن نیز احراز هویت و شناسایی فعالان حوزه تجارت و تسهیل فرآیند اخذ مالیات است. به این ترتیب تمامی اشخاصی که در حوزه تولید، مونتاژ، واردات، صادرات و پخش در حال فعالیت هستند، موظف به دریافت کد اقتصادی از مرجع ذیصلاح می باشند. اگر تصمیم به اخذ کد تایید دارید لطفاً همراه ما باشید تا شرایط و ضوابط حاکم بر اخذ آن را برای شما شرح دهیم.
کد اقتصادی چیست؟
کد اقتصادی شناسه تجاری فعالان تجاری بوده و کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی فعال در عرصه تجارت موظف به اخذ آن هستند. به این ترتیب تمامی اشخاص فعال در حوزه تجارت باید طبق قوانین و مقررات حاکم جهت دریافت کد مربوط اقدام کنند. با توجه به قوانین مصوب هیئت دولت در سال ۹۹، در حال حاضر کد اقتصادی تمامی شرکت ها همان شناسه ملی آن ها می باشد.
در صورتی که قبل از این قانون کد اقتصادی تمامی اشخاصی چه حقیقی و چه حقوقی یک کد ۱۲ رقمی بود. البته کد اقتصادی اشخاص حقیقی هنوز همانند سابق همان کد ۱۲ رقمی بوده و فرایند اخذ آن هیچ تفاوتی با سال های پیشین ندارد. بنابراین اشخاص حقیقی به منظور دریافت کد اقتصادی باید تشکیل پرونده مالیاتی داده و مراحل و مدارک لازم جهت دریافت کد مذکور را به مراجع مربوطه ارائه بدهند.
اهمیت دریافت کد اقتصادی
یکی از مهمترین اقداماتی که شرکت ها پس از ثبت باید جهت دریافت آن از مرجع ذیصلاح، انجام دهند دریافت کد اقتصادی است. زیرا در صورت عدم اخذ کد مذکور قادر به انجام فعالیت های اقتصادی نخواهد بود. به هر حال کد اقتصادی لازمه دریافت کارت بازرگانی بوده و کارت بازرگانی نیز پیش نیاز شروع فعالیت اقتصادی است.
به این ترتیب تمامی شرکت ها پس از آن که در دفتر ثبت شرکت ها ثبت می شوند، فقط دو ماه فرصت دارند که جهت دریافت کد اقتصادی مورد اقدام کنند. همچنین عدم تشکیل پرونده مالیاتی به منظور دریافت کد اقتصادی مانع دیگری نیز بر سر راه شرکت ایجاد می کند که شامل مجاز نبودن شرکت های بدون کد اقتصادی به ارائه اظهارنامه مالیاتی می باشد.
البته محرومیت آن دسته از شرکت ها که پس از ثبت جهت اخذ کد اقتصادی اقدام نکرده اند فقط به موارد ذکر شده ختم نمی شود. بلکه عقد قرارداد با شرکت ها و موسسات دولتی و حضور در مزایده ها و مناقصات نیز از جمله مواردی هستند که دست شرکت های فاقد کد اقتصادی از آن ها کوتاه می باشد.
به طور کلیه دریافت کد بازرگانی هم برای اشخاص و هم برای دولت دارای اهمیت است. به نحوی که اشخاص دارای کد اقتصادی، قدرت برخورداری از امتیازهای زیادی را کسب میکنند. به این ترتیب این اشخاص امتیازهایی را که جهت پیشبرد اهداف خود و رسیدن به یک تجارت پویا و دایر کردن کسب و کار پر سود لازم و ضروری است را از دست نمی دهند. همچنین دولتمردان نیز با سهولت بیشتر اشخاص مشمول پرداخت مالیات را شناسایی کرده و از آن ها مالیات دریافت می کنند.
چه اشخاصی باید کد اقتصادی بگیرند؟
همانطور که در مطالب قبل نیز عنوان کردیم کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که دارای فعالیت مستمر و پویای اقتصادی و تجاری هستند، باید کد اقتصادی بگیرند. حال برای آنکه شما عزیزان، درک بهتری از مطلب داشته باشید، ما اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول اخذ کد اقتصادی را به صورت جزئی تر معرفی خواهیم.
منظور ما از اشخاص حقوقی تمامی شرکت ها، مجموعه ها و موسساتی است که به صورت قانونی در مرجع ذیصلاح ثبت شده و دارای شخصیت حقوقی هستند. به این ترتیب تمامی مجموعه های دارای شخصیت حقوقی که فعالیت تجاری دارند باید کد اقتصادی نیز داشته باشند.
منظور از فعالیت اقتصادی نیز مشمول تمامی کسب و کارهایی است که در حوزه تولید، منتاژ، توزیع، صادرات، واردات، فعالیت های خدماتی مشغول به فعالیت هستند.
اما منظور از اشخاص حقیقی، همان شخص واحد است. به عنوان مثال یک فردی که دارای مکانی بوده و جواز کسب نیز دارد، باید کد اقتصادی نیز دریافت کند.
مدارک لازم برای دریافت کد اقتصادی
همانطور که ملاحظه فرمودید؛ دریافت کد اقتصادی از جمله وظایف مقرر شده در قانون هم برای اشخاص حقیقی و هم برای اشخاص حقوقی فعال در حوزه تجارت است.
به این ترتیب، طبق قانون اشخاص مذکور برای گرفتن کد اقتصادی باید مدرکی را به مرجع ذیصلاح تحویل بدهند که یک سری تفاوت های بین مدارک درخواستی از اشخاص حقیقی و حقوقی در این باره وجود دارد. به همین دلیل ما نیز جهت درک بهتر شما عزیزان در ادامه مطالب مدارک مورد نیاز برای هر دسته را به صورت مجزا معرفی خواهیم کرد.
مدارک مورد نیاز برای اشخاص حقوقی جهت دریافت کد اقتصادی:
- اصل و کپی مدرک شناسایی یا شناسنامه و کارت ملی کلیه اعضا شرکت و دارندگان حق امضا در شرکت
- اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه مدیران و اعضای هیئت مدیرها شرکت
- پاسخ نامه استعلام صورت گرفته از واحد مستغلات شهرستان محل اقامت شرکت
- مهر شرکت
- اصل و کپی آگهی ثبت شرکت در روزنامه های کثیرالانتشار
- تمامی مدارک ارائه شده برای ثبت شرکت نظیر اساسنامه، اظهارنامه و غیره
- اصل و کپی آگهی ثبت تغییرات شرکت در روزنامه کثیر انتشار در صورت ایجاد تغییر در شرکت.
- ارائه دفترچه اشخاص حقوقی که مشمول در آمدهای اداره مالیات است
- ارائه اجاره نامه محل شرکت که حتما باید به نام شرکت باشد
- گواهی امضای دارندگان حق امضا در شرکت
- اصل و کپی قبض آب، برق، تلفن و گاز محل شرکت
مدارک مورد نیاز جهت اخذ کد اقتصادی برای اشخاص حقیقی:
- سه قطعه عکس پرسنلی دو در سه
- فیش پرداخت هزینه صدور کد به بانک ملی
- کپی پروانه کسب
- فرم درخواست کتبی کد اقتصادی
- ارائه اصل و کپی مدارک شناسایی یا کارت و شناسنامه
- فرم ادارای مرتبط با مشخصات متقاضی
- ارائه کپی کد اقتصادی در صورتی که از قبل موجود باشد.
مراحل دریافت کد اقتصادی
مرجع ذیصلاح برای دریافت کد اقتصادی اداره واحد مالیاتی می باشد. بنابراین پس از آنکه اشخاص حقیقی و حقوقی تمامی مدارک مورد نیاز برای این منظور را فراهم نمایند، در گام اول باید به این مرجع مراجعه کرده و مدارک را به همراه فرم درخواست خود به آنجا تقدیم کنند.
گام دوم اخذ کد اقتصادی، با وظیفه کارشناسان واحد مالیاتی در ارتباط بوده و آن ها باید مدرک ارائه شده از جانب اشخاص متقاضی را مورد بررسی قرار داده و پس از ارزیابی و تایید مدارک در صورت تکمیل بودن، مدارک را در واحد مورد نظر ثبت کنند.
در گام سوم مدارکی که توسط کارشناسان تایید و ثبت شده است به اداره نظارت و پیگیری ارجاع می شود. در اداره مذکور نیز پس از انجام یک سری اقدامات و بررسی ها پرونده و مدارک به اداره کل اطلاعات و خدمات مالیاتی کشور انتقال داده می شود.
در گام چهارم اداره اطلاعات و خدمات مالیاتی پرونده متقاضیان را به اداره شماره اقتصادی انتقال داده و بالاخره در گام آخر اداره شماره اقتصادی پس از انجام ارزیابی های لازم و عدم مشاهده هیچ گونه عیب و نقصی مبادرت به صدور کد اقتصادی برای اشخاص متقاضی می کند.
البته متقاضیان جهت دریافت کد اقتصادی باید سه مرحله آنلاین دیگر را نیز پست سر بگذارند. به عبارت دیگر علاوه بر مراحل ذکر شده که باید به صورت حضوری انجام گیرد، متقاضیان پس از ارائه مدارک به صورت حضوری به مرجع نام برده باید سه مرحله آنلاین دیگر را نیز طی کنند، تا کد اقتصادی را تحویل بگیرند که این سه مرحله شامل ثبت نام اولیه، دریافت نام کاربری و کلمه عبور و ثبت نام نهایی است.
پیامدهای عدم دریافت کد اقتصادی برای اشخاص مشمول دریافت
تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که طبق قانون باید کد اقتصادی داشته باشند، در صورت امتناع و عدم اقدام جهت اخذ آن با یک سری پیامدهایی که در قانون برای این منظور پیش بینی شده است، رو به رو خواهند شد. یکی از بارزترین جریمه های که دولت برای این منظور در نظر گرفته است، جریمه مالیاتی است.
بنابراین تمام اشخاصی که در موعد مقرر شده در قانون برای این منظور اقدام نکنند، مشمول جریمه مالیاتی می شوند. اما باید متذکر شویم که مجازات مقرر برای عدم دریافت کد اقتصادی فقط به جریمه مالیاتی خلاصه نشده و حتی زندان نیز در پی خواهد داشت.
به عنوان مثال هر گاه یک شرکت تجاری، برای بار اول از این وظیفه مهم خود تخطی کرده و جهت اخذ کد اقتصادی اقدام نکند، مطابق با حکم قانون باید دو برابر سود حاصل از معاملات انجام گرفته را به خزانه دولت واریز کند. حال اگر جرم مذکور برای بار دوم تکرار شود، دیگر قانون به جزای نقدی اکتفا نکرده و شرکت را به طور کلی تا سه ماه پلمپ می کند. در صورتی این اتفاق برای بار سوم رخ دهد، سه تا شش ماه زندان، جزایی است که انتظار مدیران شرکت متخلف از قانون را می کشد. بنابراین ما به شما عزیزان توصیه می کنیم جهت در گیر نشدن با پیامدهای عدم دریافت کد اقتصادی حتما در موعد مقرر و طبق قوانین برای این منظور اقدام کنید.
در صورتی که با فرایند کامل اخذ کد اقتصادی نیز آشنا نیستید حتما از موسسات و کارشناسان خبره در این حوزه مشاوره بگیرید.
آیا کد اقتصادی قدیم و جدید یا یکدیگر متفاوت هستند؟
هر چند که کد اقتصادی قدیم و جدید هر دو از یک مرجع یا همان اداره دارایی صادر می شوند و ۱۲ رقمی هستند اما یک سری تفاوت هایی با یکدیگر دارند. به عنوان مثال کد اقتصادی قدیم جهت تشکیل پرونده در دارایی و تعیین حوزه مالیاتی متقاضی صورت می گرفت.
اما کد اقتصادی جدید متناسب با سیستم مالیاتی جدید طراحی شده است. بنابراین دارای کاربردهای زیادی نظیر پیش نیاز بودن ارائه آن جهت اظهارنامه مالیاتی، پیش نیاز بودن آن برای اخذ ارزش افزوده و پیش نیاز بودن آن جهت دریافت کارت بازرگانی می باشد.
البته ناگفته نماند که هنوز هیچ کدی به عنوان کد اقتصادی جدید به اشخاص ارائه نشده است و تنها کد رهگیری آن در اختیار متقاضیانی که ثبت نام کرده اند قرار دارد.
لازم به ذکر است که در صورتی که هر گونه تغییر در اطلاعات دارنده شخص کد اقتصادی ایجاد شود باید تغییرات اعمال شده به مراجع ذیصلاح اطلاع داده شوند. زیرا تغییرات اعمال شده باید در کارت اقتصادی اشخاص نیز اعمال می شوند.
مزایای دریافت کد اقتصادی
دریافت کد اقتصادی برای اشخاص حقیقی و حقوقی و همچنین دولت مزایایی متعددی را پی دارد. به همین دلیل است که انجام اقدامات لازم برای این امر از طرف اشخاص یا جدیت دنبال شده و همچنین دولت نیز در تلاش است که شرایط را برای متقاضیان جهت دریافت راحت کد مذکور مهیا کند. به طور کلی عمده فواید اخذ کد اقتصادی شامل گزینه های زیر می باشد.
- پرداخت و دریافت راحت مالیات بر درآمد
- تسهیل روند بررسی دفاتر پلمپ شده و قانونی شرکت ها
- شناسایی هویت اشخاص در اداره مالیات
- پیشگیری از رقابت های ناسالم بین اشخاص
- برخورداری شرکت ها از طرح های معافیت مالیاتی
- توسعه خدمات الکترونیکی دولت
- تشویق و توسعه خود اظهاری اشخاص مشمول مالیات های مستقیم
- بهره مندی از تسهیلات مالیاتی
عوامل ابطال کننده کد اقتصادی
لازم به ذکر است که کد اقتصادی صادر شده برای اشخاص حقیقی و حقوقی فقط تحت شرایط خاصی که در قانون تعریف شده است داری اعتبار هستند. به این ترتیب در صورتی که یکی از عوامل مورد نیاز جهت اعتبار کد اقتصادی از بین برود کد مذکور دیگر باطل و فاقد اثر و اعتبار می گردد. ماده ۱۷ تبصره ۳ آیین نامه ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم به این مورد پرداخته و مواردی را که سبب بطلان کد اقتصادی می شود را به صورت واضح معرفی کرده است که آن موارد به شرح زیر هستند.
- هر گاه مرجع قضایی بنابر دلایلی نظیر تخلف اشخاص حکم بطلان کد اقتصادی آن ها را صادر کند
- در صورتی که شرکت ها و موسسات حقوقی منحل شده و شخصیت حقوقی خود را از دست بدهند، کد اقتصادی آن ها نیز به صورت خودکار باطل و فاقد اثر می گردد
- در صورتی که اشخاص حقیقی طی اعلام رسمی خود به مرجع ذیصلاح اتمام فعالیت حقوقی خود را اعلام کنند
- در صورتی که اشخاص حقیقی دارنده کد اقتصادی فوت کنند
- در صورتی که از طرف قانون بنابر دلایلی برای اشخاص حقوقی لغو مجوز فعالیت اقتصادی صادر گردد.
هزینه لازم برای دریافت کد اقتصادی
هزینه های لازم برای گرفتن کد اقتصادی، موارد متعددی است که در ادامه مطالب ما به آن ها اشاره خواهیم کرد. برای اخذ کد اقتصادی نیاز به تهیه یک سری مدارک است که فراهم نمودن مدارک مذکور نیاز به صرف هزینه دارد. به عنوان مثال گرفتن کپی از مدارک، تهیه سند اداری و اجاره نامه هلو گرام دار از جمله هزینه های لازم است که متقاضیان دریافت کد اقتصادی باید آن را متحمل بشوند.
اما علاوه بر هزینه های صرف شده جهت تهیه مدارک کامل، هزینه های دیگری نیز هستند که متقاضیان باید بپردازند. هزینه تشکیل پرونده که بر حسب نوع موسسه اداری متفاوت بوده و از ۶۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومان متغیر است نیز از جمله هزینه های می باشد که متقاضیان دریافت کد اقتصادی مجبور به پرداخت آن هستند.
البته در صورتی که متقاضیان تمایل به کسب اطلاع دقیق از هزینه های لازمه برای این منظور دارند می توانند از طریق دریافت مشاوره از کارشناسان این حوزه اطلاعات خود تکمیل کرده و سپس اقدام نمایند.